Joar Nango
Festspillutstillingen 2020

Innstallasjonsfoto Joar Nango, Festspillutstillingen 2020. Foto: Thor Brødreskift ©Bergen Kunsthall
Innstallasjonsfoto Joar Nango, Festspillutstillingen 2020. Foto: Thor Brødreskift © Bergen Kunsthall

Fremfor å presentere utstillingen som et ferdig produkt, bruker Nango utstillingsrommet som en arena for sosiale prosesser. Steder og situasjoner skapes med utgangspunkt i improvisasjon og kollektiv handling. Hans arbeider berører spørsmål omkring urfolksidentitet og dekolonialisering, ikke ved å se på disse temaene isolert, men som et utrykk for en pågående spenning mellom såkalte kulturelle senter og periferi.

Utstillingen er bygget opp omkring et teoretisk rammeverk som Nango har etablert gjennom samtaler med kollegaer fra ulike kunstneriske og akademiske fagfelt. Blant disse er kunst historikeren Mathias Danbolt, skribent og kurator Candice Hopkins og antropologen Dimitris Dalakoglou. Et av Nangos vedvarende interesseområder er samisk arkitekturhistorie. I utstillingen vil kunstnerens bibliotek med litteratur om dette temaet bli inkludert, i tillegg til en serie med reapproprierte historiske bilder fra 1700-tallet. Denne serien med håndkolorerte tegninger ble laget på midten av 1700-tallet, og er blant de første kjente visuelle fremstillingene av samisk arkitektur. I Nangos utstilling opptrer bildene som et historisk kontrapunkt. De aktiviseres som relevante kommentarer til hvordan maktstrukturer nedfelles i billedfremstillinger av urfolkskulturer, og hvordan bilder brukes, sirkuleres og leses.

I en større installasjon vil Nango ta i bruk tørket skinn fra kveitemagesekker, sydd sammen til en projeksjonsskjerm. Teknikken kalles skievvar i den samiske tradisjonen og ble brukt til å lage transparente vinduer i uthus og enkle bygninger. En rekke av Nangos pågående prosjekter hentes til Bergen og finner ny form i utstillingen. Blant disse er en liten bygning kalt girjegumpi, et nomadisk bibliotek inspirert av samiske gjeterhytter (gumpi) som monteres på meier. Nangos varebil, en Mercedes Sprinter som ble brukt under prosjektet European Everything ved documenta 14 i 2017, vil også bli et sentralt element i Festspillutstillingen. Den fysiske infrastrukturen, og reiseruten mellom Bergen og Tromsø, danner en geografisk linje mellom to stedsspesifikke ned slagsfelt i prosjektet.

Til European Everything kjørte han den samme varebilen fra Tromsø til Athen – eller Europa på langs – noe som understreker den tematikken Nango ofte jobber med, hvor migrasjon, forflytning og det nomadiske er viktige utgangspunkt. I mai i år ble varebilen også brukt som et mobilt tv-studio under innspillingen av serien Post-Capitalist Architecture TV.

Publikasjon
Til utstillingen vil det også bli utgitt en publikasjon sammen med Sternberg Press med nye tekster av Dimitris Dalakoglou, Mathias Danbolt, Candice Hopkins, Sigbjørn Skåden og Axel Wieder.

Om Festspillutstillingen
Festspillutstillingen er en av Norges viktigste samtidskunstutstillinger, og regnes som det mest prestisjefylte oppdraget for en norsk kunstner i sitt hjemland. Kunstneren velges av Bergen Kunsthalls kuratoriske stab og har vært vist ved Bergen Kunsthall hvert år siden 1953.

Joar Nango & Ken Are Bongo
Post-Capitalist Architecture TV
Som et første kapittel til årets Festspillutstilling har Joar Nango laget en TV-serie i tre deler sammen med den samiske filmskaperen Ken Are Bongo. Serien undersøker samisk arkitektur og er produsert av Bergen Kunsthall som en del av Festspillene i Bergen sitt online-program i mai. Årets Festspill kunne ikke gjennomføres på en tradisjonell måte på grunn av den globale Covid-19 pandemien. Utstyrt med et mobilt TV-studio i varebilen sin, samt en snøskuter, reiser Nango gjennom det snødekte landskapet i nord, møter gjester og besøker viktige arkitektoniske steder.

Med: Candice Hopkins, Elin Haugdal, Elin Már Øyen Vister, Dimitris Dalakoglou, Thora Petursdottir, Ande Somby, Lan Paulsen, Elle Márjá Eira, Mathias Danbolt, Chris Cornelius, Matti Aikio, Anders Rimpi, Alexander Rishaug, Taqralik Partridge, Liisa-Rávná Finnbog, Allessandro Petti, Per-Issát Juuso

TV-serien er tilgjengelig på Vimeo, Youtube, kunsthall.no og fib.no

Støttespillere
Festspillutstillingen 2020 er støttet av: Kulturrådet, Sametinget, Bergesenstiftelsen, H. Westfal-Larsen og Hustru Anna Westfal-Larsen’s Almennyttige Fond, Norske Kunstforeninger

Bergen Kunsthall er støttet av Kulturdepartementet, Bergen kommune, Vestland fylkeskommune, Fritt Ord, Sparebanken Vest.

04.09. — 06.11.2020

Åpningsseremoni på nett
Fre 4. sep 12:00
Med: Aili Keskitalo, Sametingspresident, Axel Wieder, direktør Bergen Kunsthall, Joar Nango, Festspillkunstner 2020, Niko Valkeapää, landsdelsmusiker i joik, Troms og Finnmark fylkeskommune

Online DJ set med Charlotte Bendiks
Fre 4. sep 22:00

Plattform
Joar Nango, Candice Hopkins
Lør 24. okt 14:00 Gratis

Plattform
Dimitris Dalakoglou
Ons 28. okt 20:00 Gratis

Plattform
Mathias Danbolt, Tone Huse, Joar Nango
Lør 31. okt 14:00 Gratis

Related