The Ocean

The Ocean  © Bergen Kunsthall
The Ocean © Bergen Kunsthall

Med: Trond Ansten/Kåre Aleksander Grundvåg, Ei Arakawa, Sol Calero, Nina Canell, Em’kal Eyongakpa, Peter Fend, Fragment, Ina Hagen, Ayesha Hameed, Alma Heikkilä, INTERPRT, Susanne Kriemann, Giulia Mangione, Hans Ragnar Mathisen, Yuri Pattison, Willem de Rooij, Tabita Rezaire, Jorge Satorre, Bea Schlingelhoff, Susan Schuppli, Allan Sekula, Wolfgang Tillmans, Elin Már Øyen Vister, VUMA, Takako Yamaguchi, Explorations in Ocean Space II – Vest Land North Sea Blueprints (Bergen School of Architecture, teachers: Nancy Couling, Vibeke Jensen)

Høsten 2021 presenterer Bergen Kunsthall en internasjonal utstilling med 27 kunstnere, en rekke forskningsprosjekter, samt et omfattende arrangementsprogram med fokus på forholdet mellom Bergen og havet. Noen av kunstprosjektene foregår i det offentlige rom, og med dette benytter utstillingen ikke bare byen som tema; den blir også en arena der kunsten kan sette i gang offentlige diskusjoner. Gjennom århundrer har Bergen i stor grad blitt definert av sitt forhold til havet. Byen ligger på kysten av Norge, halvveis mellom fiskefeltene i Nord-Norge og det kontinentale Europa, og har utviklet seg som et internasjonalt handelsknutepunkt. I dag er Bergen en av de viktigste byene for oljenæring og maritim forskning.

Utstillings- og forskningsprosjektet ved Bergen Kunsthall bruker denne mangfoldige tilnærmingen til havet som utgangspunkt for sine undersøkelser. Havets fremtid har blitt et av de mest presserende spørsmålene i dag som følge av intensiveringen av menneskelige aktiviteter. Hav er viktige leverandører av nødvendige og verdifulle ressurser og danner et gigantisk sammenkoblet økosystem. Det er i dag en lang rekke kunstnere og designere som jobber med relaterte spørsmål knyttet til økologi, klimaendringer og global geografi. Utstillingen i Bergen Kunsthall ser på hav fra et lokalt perspektiv, og anser byen og dens historie og fremtid som et virkelighetsfelt der havet som en ressurs og infrastruktur er dypt forankret. Ved å anvende spesifikke elementer og steder, undersøker utstillingen større tematikker, som utvinning av naturressurser, den globale varesirkulasjonen, kolonihistoriene og livet på havet, samt deres innvirkning på byens hverdagsvirkelighet. Kunstnere og designere presenterer prosjekter som kartlegger konfliktområder knyttet til havet som tema; både som en grense og en infrastruktur for relasjoner, som en ressurs og en fare, som en konkret virkelighet og et fantasifelt. Nye verk inkluderer et skulpturelt monument for feministisk evolusjon av den sveitsiske kunstneren Bea Schlingelhoff, en filminstallasjon om Svalbard av Susan Schuppli og digitale soloppganger driftet på miljødata av Yuri Pattison. Kollektivet VUMA har produsert en lyd-app som guider besøkende til steder med kolonihistorie i Bergen. Sammen med studenter fra Bergen Arkitekthøgskole (BAS) har Bergen Kunsthall laget et atlas over maritime næringer.

Prosjektene er basert på forskning og utspiller seg i ulike formater; som skulpturer og installasjoner, trykte prosjekter, fotografier, maleri, intervensjoner eller performative verk. Noen av prosjektene blir realisert offsite, i det offentlige rom eller i samarbeid med partnere fra ikke-kunstneriske sammenhenger. Utstillingen Bergen Kunsthalls gallerirom presenterer prosjekter i tillegg til dette, samt historiske arbeider og prosjekter som gir bakgrunn for temaet og tilnærmingen. Disse innbefatter banebrytende kunstverk som tar for seg havrelatert tematikk, som Allan Sekulas Fish Story og Elin Már Øyen Visters lydverk fra Røst. Utstillingen fungerer som utgangspunkt for et besøk til de andre verkene utenfor Kunsthallen, som en selvplanlagt tur gjennom noen av de skjulte områdene og sidene av byen. Gjennom utstillingsperioden vil et tett program av arrangementer, som samtaler, filmvisninger og workshops, gi en diskursiv kontekst til selve utstillingen.

Åpningsseremoni på nett
Lør 28. aug 12:00
Den offisielle åpningsseremonien vil foregå digitalt på våre nettsider, Facebook og Vimeo før utstillingen åpner for publikum

Åpningsdagen
Lør 28. aug 13:00 – 20:00 Gratis
Åpen utstilling med gratis inngang

Related