Tegneklubben

Etterligning og lekende gjentagelse kan være noe mer enn den mest anstendige form for skravling. De kan være forutsetningene for fornuft og en innledning til oppfinnsomhet.

Åsmund Thorkildsen – Tegninger som funker

Bergen Kunsthall har gleden av å åpne vårsesongen i No.5, med utstillingen Tegneklubben.

Dette prosjektet presenterer arbeid av de fem norske kunstnerne Terje Nicolaisen, Bjørn Bjarre, Paul Dring, Martin Skauen og Ulf Verner Carlsson, som alle har markert seg med sine lekende og til tider bisarre uttrykk. Tegneklubben vil utelukkende bestå av tegninger som er produsert spesielt for utstillingen, og som er laget i felleskap mellom de fem kunstnerne. I løpet av det siste året har denne klubben hatt sporadiske møter, der de drikker kaffe, prater og tegner. Tegningene bærer på mange måter preg av dette spontane forum for tanker og meninger, og presenterer underlige observasjoner, humoristiske former og ugjennomførbare ideer.

Referansene til det såkalte slacker-begrepet er tydelig i denne produksjonen. Begrepet ble innført på 90-tallet for å beskrive deler av periodens kunstneriske uttrykk, der formale aspekter ble erstattet med en mer uhøytidlig og fragmentarisk tilnærming til kunstneriske virkemidler og teknikker. Det sentrale i denne tilnærmingen er ikke håndverket, men hvilke meninger og tankeprosesser kunsten kan skape. Tegneklubben manifesterer sin plass i dette kunstneriske landskapet, ved å vektlegge naive illustrasjoner, ofte iblandet enkle tekster om livets små og store spørsmål.

Den uhøytidelige og dels kaotiske utstillingsformen disse tegningene presenteres på, understreker den lekende forskerrollen disse kunstnerne her kler seg med.

Terje Nicolaisen, Bjørn Bjarre, Paul Dring, Martin Skauen og Ulf Verner Carlsson

Dato: 21. januar – 27. februar 2005