Skam

Årets Festspillutstiller Bjarne Melgaard har på tross av sin unge alder, befestet seg som en av de mest konsekvente og interessante kunstnere i Europa.

For Festspillutstillingen 2003 vil Bjarne Melgaard, involvere alle fire salene i Bergen Kunsthall med sin karakteristiske, ekspresjonistiske og meget personlige stil. På tross av at malerier og tegninger er sentrale uttrykksformer, vil utstillingen likevel være en utfordring for et publikum som ikke kjenner til hans verker. Både maleriene og tegningene opererer med motsetninger. Kontrastene og sammenstøtene mellom den ekspresjonistiske strek og det morbide i det figurative, gjør Melgaards verker barokke. Melgaards monomane undersøkelser av identitet og av hvordan identitet konstrueres tar utgangspunkt i egne erfaringer, men stiller også dypere spørsmål rundt problemstillinger som samfunnet på ulikt vis har marginalisert.

Utstillingen vil også berøre et lite belyst problemfelt; den voksende kjemiske industrien muliggjør i økende grad en metamorfose av kroppen via hormoner og kjemikaler. Kroppen underkastes menneskeviljen i form og funksjon, desto mer djevelsk blir individets omformning av seg selv. Dette understreker oppfordringer som “Destroy your body before it destroys you”. “Infisert landskap” er arbeidstittel for en omfattende installasjon i sal 1.. Disse arbeidene er ikke kun private utleveringer eller sosiologiske studier med ferdige løsninger. Melgaard er en deltaker, både utenfor og innenfor, observerende men samtidig involvert.

Festspillutstillingen er den første store separatutstillingen Melgaard har i Norge og kjennere av Melgaards kunst vil kunne se en tydelig endring i hans arbeider.
De sortmalte veggene, den gotiske stemningen, den iscenesatte skjærsilden og de blodfylte selvmordsaksjonene vil ikke være beskrivende for årets festspillutstilling.

Bjarne Melgaard (f.1967) bor og arbeider i Berlin Utstillinger i 2002: Galleri Lars Bohman, Stockholm, Galerie Daniel Buchholz, Cologne, Galleri Faurschou, København, Kunsthalle zu Kiel, MARTA, Herford.

Dato: 22. mai – 17. august 2003

Festspillutstillingen 2003

Bjarne Melgaard