Robert Overby
Works 1969 -1987

Installation view Robert Overby, Works 1969 -1987, Bergen Kunsthall 2014. Photo: Thor Brødreskift ©Bergen Kunsthall
Installation view Robert Overby, Works 1969 -1987, Bergen Kunsthall 2014. Photo: Thor Brø © Bergen Kunsthall

Til tross for en svært omfattende og variert produksjon er Robert Overby (1935-1993) blant de best bevarte hemmelighetene i amerikansk etterkrigskunst. Selv om han nesten ikke stilte ut sine arbeider mens han levde, bygget han opp en eksepsjonell og mangfoldig samling arbeider av både skulptur, installasjon, maleri, fotografi, trykk og collage.

Overby var født i Harvey, Illinois. I det meste av sitt liv arbeidet han i Los Angeles, først som anerkjent grafisk designer og etter hvert som billedkunstner. Hans mest ikoniske tidlige arbeider ble påbegynt på slutten av 1960-tallet. Disse består av arkitektoniske avstøpninger av dører, vinduer og fasader, utført i gummi, lateks og betong. Som kunstverk inntar de en besynderlig posisjon mellom skulptur, maleri og installasjon. Overby var fascinert av måten objekter og gjenstander kan fastholde og avbilde et tidsforløp. Tilsvarende var han opptatt av ulike overflater, og hvordan disse kunne behandles og transformeres. Gjennom arbeidene kunne han stadig utvide disse ideene, både narrativt og metaforisk, hele tiden med en vedvarende refleksjon over temaene tid, rom, minne, tap, skjønnhet og forgjengelighet.

På midten av 1970-tallet hadde maleriet inntatt en mer sentral posisjon i Overbys kunstnerskap. Han begynte på denne tiden å utforske representasjoner av menneskekroppen, og kroppen som en arena hvor identiteter transformeres, tildekkes, iscenesettes og uttrykkes; ofte med referanser til populærkultur, seksualitet og forbrukersamfunnet. Maleriene veksler i både format og stil, og innbefatter alt fra intime, sarte figurative studier, til heftige – og iblant provoserende – abstrakte malerier og post-pop-komposisjoner.

Denne utstillingen er den hittil største presentasjonen av Overby i Europa, og samler arbeider innenfor ulike medier fra hele hans karriere. Utstillingen viser hans voksende innflytelse på et økende antall yngre kunstnere, og fremhever hvordan man kan finne en sammenheng og et gjennomgående fokus i det som ellers fremstår som en svært pluralistisk og uensartet produksjon. Dette er kanskje noe av det som gjør at hans arbeider fremstår både tidsriktige og kontemporære, sett med dagens øyne. Overbys kunstneriske praksis var dypt personlig, og utviser et utrettelig engasjement og tro på kunsten som et verktøy til å undersøke den menneskelige tilstand, fanget i en strøm av stadig forandring.

Kuratert av Alessandro Rabottini ved Galleria d’Arte Moderna e Contemporanea i Bergamo, med Martin Clark, direktør i Bergen Kunsthall.

Utstillingen “Robert Overby, Works 1969-1987” er et samarbeid mellom CAC – Centre d’Art Contemporain, Geneve; GAMeC – Galleria d’Arte Moderna e Contemporanea, Bergamo, og Le Consortium, Dijon; og organisert i samarbeid med the Estate of Robert Overby, Los Angeles.

Utstillingen følges av en omfattende katalog utgitt av Mousse Publishing, med en komplett kronologi over kunstnerens arbeider og liv, samt nye tekster og bidrag fra Andrea Bellini, Martin Clark, Robin Clark, Alison Gingeras, Terry R. Myers og Alessandro Rabottini.

29.08. — 19.10.2021

Åpning
29. aug kl 20:00

Omvisninger
Hver søn kl 14:00
28. aug kl 18:00 for medlemmer
31. aug kl 13:00 for barnefamilier

Plattform
30. aug
samtale Alessandro Rabottini, Martin Clark, Alison Gingeras
2. okt
Terry R. Myers, «Going Overby»

Related