Emily Wardill
Matt Black and Rat

Installasjonsbilde fra Matt Black and Rat, Emily Wardill, 2017. Foto: Thor Brødreskift ©Bergen Kunsthall
Installasjonsbilde fra Matt Black and Rat, Emily Wardill, 2017. Foto: Thor Brødreskift © Bergen Kunsthall

Emily Wardill lager kunstverk som handler om kommunikasjonens ugjennomtrengelighet, og hvordan språk, bilder og materialer både rommer og overfører ideer og meningsinnhold. Gjennom film, lyd, skulptur og grafiske arbeider fremhever hun en latent underlighet i bilder og objekter. I disse arbeidene iverksettes ulike tilstander av flytende omskiftelighet og overskridelse, hvor fysiske gjenstander antar talens poetiske og flertydige tonalitet.

No Trace of Accelerator (2017) er laget spesielt for Bergen Kunsthall og hennes første store utstilling ved en institusjon i Norge. Filmen tar utgangspunkt i en rekke tilsynelatende spontane branner i en avsidesliggende fransk by på midten av 1990-tallet. Brannene innledet en fase hvor frykt, panikk og overtro spredte seg i det lille samfunnet. Landsbybefolkningens handlingsmønster ble senere gjenstand for en antropologisk studie som handlet om sosial forsterkning av frykt og risiko innad i et samfunn, skrevet av forskerne Marc Poumadere og Claire Mays.

Wardill har hatt tilgang til alle sakspapirer og rettsdokumenter fra etterforskningen. Med bakgrunn i dette unike materialet bruker hun eventyret og grøsserhistoriens struktur og mytologi til å skape en rekke konstruerte og stiliserte kulisser befolket av arketypiske karakterer, løst basert på de virkelige hovedpersonene og hendelsene. Som del av dette universet introduserer hun brannen som både idé og modell for energi og objekter; et kaotisk og uforutsigbart fenomen, og en metafor for ulike tilstander av frykt, usikkerhet og redsel.

I utstillingen vises en annen ny film, I gave my love a cherry that had no stone, fra 2016. Filmet inne i Museu Calouste Gulbenkian i Lisboa, antar verket en skulpturell kvalitet – både filmatisk og som installasjon i utstillingen. Sammen med en ny serie med skulpturelle relieffer og innrammede rayogrammer, er utstillingen komponert som en helhetlig opplevelse, og forholder seg til arkitekturen i Bergen Kunsthall på en slik måte at det skapes en desorienterende, og samtidig sterkt ladet og omsluttende, romlig helhet.

Emily Wardill (f. 1977, UK) bor og arbeider i Lisboa, Portugal. Utstillingen vil gå videre til Museu Calouste Gulbenkian i Lisboa sommeren 2017.

En ny publikasjon vil være tilgjengelig sommeren 2017.

Åpning
20 jan 20:00
med konsert av Peter Gabriel duo (Gabriel Ferrandini & Pedro Suosa)

Plattform
21 jan 14:00
Emily Wardill i samtale med Martin Clark
16 feb 19:00
Kirsty Bell om Emily Wardill

Tours
Hver søn 14:00
19 jan 18:00 for medlemmer
22 jan 13 for familier

Related