Materialized: New American Video AND...

Årets BergArt-festival har valgt å rette fokus mot kunstscenen i New York. I Bergen Kunsthall blir dette market med en visuell eksplosjon av en utstilling, med en rekke sentrale kunstnere fra den amerikanske østkysten – primært knyttet til New Yorks Downtown.

Kurator Kathy Grayson har valgt å fokusere på det hun for øyeblikket anser som de mest interessante tendensene innen videobasert kunst i New York. Likevel vil ikke dette bli en tradisjonell videoutstilling med monitorer og veggprojeksjoner. Alle arbeidene i utstillingen vil inneholde video i tilknytning til andre medier og materialer, eller “video i den tredje dimensjon”: Video som i sin tur transformeres til skulptur, video som del av performancearbeider, video i tilknytning til maleri, neon eller kaleidoskopiske installasjoner.

Den beste nye videokunsten lages ikke nødvendigvis av videokunstnere. Scenen som disse kunstnerne springer ut fra, karakteriseres av et utpreget fellesskap mellom likesinnede kunstnere. Samarbeid, nettverksbygging og gjensidig utveksling av ideer og holdninger preger miljøet – som i media, og på overflaten, ofte fremstilles primært som et utagerende fest- og dopmiljø. Den flamboyante estetikken gjenspeiler livsførselen. Det ligger imidlertid en svært dedikert holdning til kunstproduksjon til grunn for disse kunstnernes aktiviteter. Kanskje er oppriktighet den mest beskrivende karakteristikken. Fjernt fra alt som handler om konseptuell distanse, ironi, metakunst og saklig refleksjon, fremstår disse kunstverkene med en unik energi og et oppriktig ønske om å kommunisere uten kunstverdenens etter hvert obligatoriske filter av kritisk teori og refleksjon.

Et annet fellestrekk er en form for antiprofesjonalitet. Kunstnerne har en blandet bakgrunn fra DIY-kunst, graffiti, musikk og programmering. Bruken av billig utstyr og funnet materiale handler ikke bare om estetiske valg, men også om å gjøre bruk av det som er en naturlig del av omgivelsene man oppholder seg i. Dette gjenspeiler seg også i de videobaserte verkene i denne utstillingen, der man ofte tar for seg eksisterende teknologiske muligheter og leter etter nye, uventede eller “feile” måter å ta disse i bruk på.

Kunstneren som på mange måter har blitt stående som selve personifiseringen av New Yorks Downtownscene, Dash Snow, bidrar i utstillingen med en installasjon basert på fenomenet Hamsters Nest. Ulike Hamsters Nests har vært skapt gjentatte ganger, oftest i hemmelighet på utvalgte hotellrom av Snow og kunstnervennen Dan Colen ved å rive i stykker enorme mengder papir og endevende stedet i løpet av en ekstravagant fest. Noen av festene har blitt videodokumentert og fotografert. I 2007 presenterte de for første gang en versjon som galleriinstallasjon ved Deitch Projects i New York.

Jim Drain og Ara Peterson er tidligere medlemmer av kollektivet Forcefield. Sammen viser de sin kaleidoskopkonstruksjon som fremkaller store psykedeliske kuleformasjoner med utgangspunkt i et lite fragment av abstrakt video. I tillegg vises også store malerier formet som geodetiske kuler. Petersons egne skulpturer og veggarbeider er fremstilt av laseroppdelte trestykker, satt sammen i bølgende formasjoner og mønstre frembrakt av eksperimenter med video. Et annet eksempel på samarbeidsprosjekter er A.V.A.F. – en løs gruppering av ulike kunstnere. Med mål om å skape totalomsluttende, sanselig overveldende opplevelser, resirkulerer de enorme mengder visuelt materiale fra alle deler av populærkulturen og kunsthistorien. Resultatet er hyperrealistiske, psykedeliske miljøer – ofte satt sammen av overlappende elementer som veggtapet, skulptur og video.

Utstillingen vil også romme computergenererte videoarbeider av Takeshi Murata, verk av den legendariske performancekunstneren Kembra Pfahler samt av Ben Jones og Terence Koh. Jones er kjent som et av medlemmene i kunstkollektivet Paper Rad. I sine arbeider kombinerer han tegning, skulptur og video i sammenstillinger der det masseproduserte og det håndverksmessige kolliderer i konstruksjoner av fantasilandskaper. Et nytt verk av Terence Koh viser kunstneren selv som holder et videobasert foredrag om kunst, politikk og seksuell legning i en humoristisk og absurd presentasjon.

Kathy Grayson er kurator og ansatt som gallery director ved Deitch Projects i New York, hvor hun har spesielt ansvar for den unge kunstscenen. Hun har kuratert en rekke gruppeutstillinger, ofte med utgangspunkt i en kjerne av kunstnere basert i New York. Grayson var medredaktør for boken Live Thorugh This (2005) og redaktør for bøkene PANIC ROOM: Works on Paper from the Dakis Joannou Collection (2006) og Mail Order Monsters (2008). Hun har også en egen blog med hyppig dokumentasjon av sine pågående prosjekter.

10. oktober – 7. november 2008

Kunstnere: A.V.A.F., Jim Drain, Ben Jones, Terence Koh, Takeshi Murata, Ara Peterson, Kembra Pfahler, Dash Snow og Dan Colen

Kurator: Kathy Grayson