Masterutstillingen 2023: Nudge it — Kick it — Prod it — Push it —

Kunstnere: Maryam Abbasi, Erla Audunsdottir, Lise Ulvedahl Carlsen, Courtney Coombs , Benedicte Dahm, Jesse Enqvist, Anna Kristin Ferking, Roland Goksøyr, NILIA, Erik Hjorth, Mikael Jacobsson, Lars Jonsson, Tobias Kvendseth, Johan Larsen, Su Liao, Sigrid H. Magnesen, Ivi Meltaus, Dominique Nachi, Henna Kristiina Nerg, Steffen André Nilsen, Jack O’Flynn, Bas Ruis, Mette Sandfær, Sara Larsen Stiansen, Oda Tungodden, Sangría Valentino, Alina Vergnano, Joe Welch, Lexy Liangzi Xiao, Carmilly Yeung, Veronika Öberg

Bergen Kunsthall er vertskap for den årlige avgangsutstillingen for Masterstudiet i kunst ved Kunstakademiet – Institutt for samtidskunst, Fakultet for kunst, musikk og design (KMD), Universitetet i Bergen.

Utstillingen er kuratert av Scott Elliott. Utstillingstittelen «Nudge it — Kick it — Prod it — Push it —» er et utdrag fra Elsa von Freytag- Loringhoven sitt dikt A Dozen Cocktails—Please’ (1927) — en tekst som begjærer mer. Umettelig navigerer den ikke-konformistiske libertineren gjennom erotikken sin handlefrihet og omfavner kraften i det å overføre det absurde.

Den maksimalistiske tilnærmingen som diktet foreslår kan sees i mange av utstillingens verk, hvorav flere stiller spørsmål ved de arkitektoniske rammene i Kunsthallen og tilsynelatende ønsker å presse seg gjennom dem. Mange av verkene både spør og tilbyr sine nærmeste naboer: «Kan jeg få litt plass her, eller vil du ha litt mer av mitt?», i det de vekselvis uttrykker selvtillit og omsorg, og av og til, manifesterer seg i kollektiv organisering.

Utstillingen beveger seg gjennom rommene på en måte som er stedssensitiv i stedet for stedsspesifikk, og er i berøring med protest, spekulasjon, invitasjon og mobilisering, samtidig som den motsetter seg tydelig tematisk klassifisering. Presentasjonen av trettien kunstnere som forbereder seg på veien videre etter endt utdanning, eksemplifiserer nødvendigheten for dialog i utstillingsvirke og i delt besittelse av felles rom, der hvert verk komplimenterer og løfter sin nabo.

Årets avgangsutstilling har en ny tilnærming til definisjonen av «utstillingskatalog», gjennom et dekonstruert og interaktivt format som inntar halvparten av Bergen Kunsthall sin bokhandel. Denne presentasjonen tar opp spørsmål om bærekraftig publisering i forbindelse med periodiske utstillinger og presenterer et mangfold av tilnærminger— trykksaker; opplag; lydverk; og kunstnerbøker.

Utstillingen «Nudge it — Kick it — Prod it — Push it» er muliggjort gjennom et samarbeid mellom teamene ved Landmark og Bergen Kunsthall, Fakultet for kunst, musikk og design (KMD) ved Universitetet i Bergen, og Masterkullet 2023. I tillegg til å presentere sine arbeider, har kunstnerne vært ansvarlig for koordinering av arrangementer, omvisninger, produksjon, kommunikasjon og presentasjonen av kataloginstallasjonen. Åpningskvelden i Bergen Kunsthall fredag 21. april er i tillegg støttet av studenter fra 2024-klassen.

Om kuratoren
Scott Elliott er kurator, forlegger og kunstner med base mellom Bergen og Athen. Hans første prisbelønte kunstnerroman The El Dorado Commission ble utgitt i 2017 og mottok Scorpion and Felix Award fra Publication Studio Vancouver. Hans andre kunstnerroman Glatt ble utgitt i juni 2023 av Nasjonalmuseet, Oslo, som en del av utstillingen «Jeg kaller det kunst». Han har jobbet i kuratorroller ved Bergen Kunsthall og Hordaland Kunstsenter, og er grunnlegger og redaktør av Coda Press, et publiseringsinitiativ sentrert rundt å utvikle arbeidet til kunstnere som arbeider med tekst som et sentralt medium. Han var også med på å grunnlegge og leder nå «Weekend Server», en kuratorisk plattform som skaper alternative kontekster for sirkulasjon av kunst.

Om KMD
Fakultet for kunst, musikk og design (KMD) tilbyr utdanninger på bachelor-, master- og ph.d.-nivå fundert på høyt anerkjent kunstnerisk utviklingsarbeid og forskning. Fakultetet har rundt 700 studenter og 190 ansatte. Den faglige virksomheten er organisert i tre institutter (kunst, musikk og design) med felles administrasjon: Kunstakademiet, Griegakademiet og Institutt for design. Kjente kunstnere, musikere og designere som Petter Opsvik, Lise Davidsen, Vibeke Tandberg, Andreas Engesvik og Matias Faldbakken er alumner ved fakultetet.

push-it.uib.no

Åpning
Fre 21. apr 20:00
Gratis

Gratis åpningshelg
Lør 22. apr 11:00–17:00
Søn 23. apr 11:00–17:00
Gratis inngang på utstillingen i åpningshelgen

Gratis torsdagskveld
Hver torsdag 17:00-20:00

Related