Martine Syms
She Mad: Season One

Martine Syms (født i Los Angeles, 1988) har de siste årene etablert seg som en sentral stemme blant sin generasjon kunstnere. Hennes arbeider kombinerer grundige undersøkelser av massemedias historie med humor og samfunnskritikk, uttrykt gjennom film, fotografi, installasjon, performance og tekst. Denne utstillingen presenterer for første gang kunstnerens arbeid for et bredere publikum i Skandinavia. I en stedstilpasset arkitektonisk installasjon blir besøkende invitert inn i en omsluttende scenografi som inneholder en samlet presentasjon av serieprosjektet “She Mad” (2015–d.d).

Martine Syms utforsker hvordan massemedia påvirker og former identiteter og kulturer. Med inspirasjon fra tidlig filmhistorie, TV, Internett og sosiale medier, samt den typen bildeopptak som hele tiden omgir oss, generert av telefoner og overvåkning, fokuserer Syms på hvordan representasjonen av svart identitet og kjønn oppstår og lever i offentligheten. Installasjonen i Bergen Kunsthall består av en transparent lilla metallvegg som snor seg i sikksakk gjennom de fire tilstøtende gallerirommene. Installasjonen bidrar både til å styre og tilrettelegge publikums plassering i møte med filmene, samtidig som den deler og omstrukturerer den eksisterende utstillingsarkitekturen.

Det episodiske prosjektet She Mad tar form som en fragmentert idé om en TV-serie. Episodene kretser omkring en hovedkarakter som også heter Martine – en grafisk designer som er like deler ambisiøs streber og marihuanarøykende «stoner». Karakteren bor i Hollywood og drømmer om å være en viktig kunstner. Den første episoden, Pilot for a Show about Nowhere (2015) forteller en semi-selvbiografisk historie om Syms eget liv som ung svart kvinne. Her blander hun tørre vitser om TV-kultur med en essaylignende video-fortelling om det kommersielle fjernsynets historie og dets antatte målgrupper, fortalt i et sitcom-format. Episoden Laughing Gas (2016) bygger på en stumfilm fra 1907 med samme tittel, laget av Edwin Porter. Filmen var blant de tidligste eksemplene på at en svart kvinnelig skuespiller hadde en bærende rolle på filmlerretet. Intro to Threat Modeling (2017) ser på overvåkningens påvirkning på subjektivitet og identitet, fortalt gjennom e-postutvekslinger, skjermdumper og en avatar. I en av de seneste episodene, Bitch Zone (2020), tas vi med til en selvrealiseringsleir for tenåringsjenter, grunnlagt av supermodell og forretningsmogul Tyra Banks. The Non-Hero (2021) er bestilt av Bergen Kunsthall for utstillingen. I denne episoden trekker Martine forhenget tilbake for sin egen kamp mot depresjon og selvmordstanker, i møte med plutselig berømmelse og stjernestatus.

Selv om Syms’ arbeider i stor grad baserer seg på en spesifikk amerikansk TV-kultur, spiller disse kulturelle formatene også en vesentlig rolle i de fleste vestlige land, inkludert Norge. TV-formatene formidler både normative idealer og et mangfold av identiteter og begjær.

Utstillingen er produsert i samarbeid med Museum of Contemporary Art, Chicago.

Omvisninger
Hver søndag 14:00
Hver søndag 13:00 Barne-familier
Tor 11. nov 18:00 Medlemmer

Plattform
Gry Rustad og Timotheus Vermeulen
Lør 13. nov 14:00 Gratis

Martine Syms
Incense Sweaters & Ice, 2017
Tir 11. jan 18:00
Sted: Cinemateket i Bergen
Filmvisning i samarbeid med Cinemateket i Bergen

Related