Martin Becks kunstverk tar ofte utgangspunkt i historiske undersøkelser av popkultur, motkulturelle bevegelser, arkitektur og design. Siden 1990-tallet har Beck arbeidet med ulike former for erindring, abstraksjon og en kontekstualiserende undersøkelse av arkivmateriale, utstillingshistorie og institusjonell praksis.
I Last Night består det historiske materialet av en liste med 118 sanger, organisert i den rekkefølgen de ble avspilt i, på The Loft den 2. juni 1984. Siden 1970 arrangerte David Mancuso ukentlige fester i sitt eget hjem, først på adressen 647 Broadway og senere på 99 Prince Street i New York. Det som etterhvert ble kjent som The Loft har en unik posisjon i historien om moderne musikk og klubbkultur. Med en intim atmosfære, preget av kollektivt samhold og med fokus på musikken, hadde Mancusos klubb ingen kommersiell agenda. Dette til forskjell fra diskotekene som etter hvert preget New York med høy glamour- og kjendisfaktor.
I Martin Becks behandling av denne historien har spillelisten dannet utgangspunkt for flere ulike verk. Boken Last Night (2013) inneholder en komplett katalogisering av sangene, inkludert fakta om låtskriver, utgivelsesår, plateselskap og hvilken versjon (mix) av sangen som ble avspilt. Denne informasjonen, som er basert på personlige og apokryfe kilder, har i sin tur vært gjenstand for en rekke senere korreksjoner, gjort tilgjengelige som en serie “errata” i et pågående revisjonsprosjekt. Prosjektet har også tatt form av et todelt trykk (med låttitlene presentert som et stykke konseptuell poesi), en skulptur (bestående av originale 12” vinylplater) og en serie DJ-sett og sosiale arrangementer.
Den over 13 timer lange filmversjonen av Last Night (2016) består av en serie statiske tagninger av en platespiller hvor hver sang avspilles i sin helhet. Hver ny låt presenteres med en ny kameravinkel. Totalt ti ulike vinkler gjentas i et mønster basert på det gylne snitt. Med et hypnotisk fokus på platespiller-armens langsomme bevegelse langs den roterende vinylplaten, vektlegges den fysiske gjengivelsen av musikken. I utstillingen benyttes et spesialtilpasset Hi-Fi-anlegg, satt sammen for å tilsvare lydkvaliteten man kunne oppleve på The Loft.
I likhet med flere andre av Martin Becks arbeider, presenterer Last Night oss for historiske dokumenter, ikke bare som dokumenterbare fakta, men som et materiale under stadig behandling, og med potensiale for re-aktivering og levendegjøring. I filmen kombineres det konseptuelt “tørre” katalogiseringsprosjektet med en totalomsluttende erfaring som vektlegger opplevelsen og følelsen av musikken som selve sentrum for prosjektet.
Martin Beck (f. 1963, Bludenz, Østerrike) bor og arbeider i New York.
I NO.5 re-presenteres kunstverk og utstillinger som er tidligere vist andre steder. Programserien er et motsvar til en økende akselerasjon av produksjon og resepsjon av kunst, og en anledning til å skru ned tempoet og fokusere på utvalgte utstillinger. «Last Night» er tidligere vist ved The Kitchen, New York (2017) og som del av utstillingen «rumors and murmurs» ved Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien (2017). En ny publikasjon, med et essay av Tim Griffin, vil være tilgjengelig online og i vår butikk.