Mari Slaattelid - Festspillutstillingen
Kystverket

Installation view Mari Slaattelid: Kystverket. Bergen Kunshall 2019. Photo: Thor Brødreskift ©Bergen Kunsthall
Installation view Mari Slaattelid: Kystverket. Bergen Kunshall 2019. Photo: Thor Brødreskift © Bergen Kunsthall

Festspillutstillingen er en av Norges viktigste samtidskunstutstillinger, og regnes som det mest prestisjefylte utstillingsoppdraget for en norsk kunstner i sitt hjemland. Kunstneren velges av Bergen Kunsthall, og Festspillutstillingen har vært vist og produsert av Bergen Kunsthall hvert år siden 1953.

Utstillingen «Kystverket» vil bestå av nesten utelukkende nye arbeider, laget spesielt for Bergen Kunsthalls saler. Tittelen gjenspeiler det bærende motivet i mange av de nye maleriene: et kystlandskap med en lanterne (sjømerke), og – i silhuett mot himmelen – en operatør som justerer lyssignalet. Med en klar resonans i sin geografiske lokalisering på kysten av Vestlandet, kan utstillingen sees som en stedsspesifikk respons på Festspillutstillingen som utstillingsoppdrag. Over en serie malerier, som alle tar utgangspunkt i samme tema, utforsker Slaattelid et vidtspennende vokabular av malerisk språk. Motivet, der en gjenstand i naturen blir antropomorf tegn-sender, deler hun med kollegaer fra kunsthistorien, som August Strindberg og Peder Balke i nordisk maleri. Slaattelids bearbeidelse er først og fremst slående singulær fra bilde til bilde. Lanternens særegne trekantform, som fremmedelement i landskapet, i kombinasjon med mannsfiguren som befinner seg høyt over bakken, er en ikonisk sammenstilling, overskridende og på samme tid ytterst prosaisk.

Verkene gjenspeiler malerens blikk; en måte å se ikke bare omgivelsene, men også maleriet på, og hvordan persepsjonens immaterialitet kan oversettes til maleriets taktile tilstedeværelse. Blikket er et gjennomgående tema i utstillingen, som opptrer både i sjømerket, der en sirkel er innskrevet i en trekant lik et «altseende øye», og i en serie papirarbeider av et menneskeøye. Øyet opptrer her både kroppslig konkret og som et bilde på det individuelle blikket, det filteret hver enkelt av oss opplever verden gjennom.

Mari Slaattelid, (f. 1960), er utdannet ved kunstakademiene i Bergen, Oslo og Düsseldorf, og bor og arbeider i Oslo. Tidligere utstillinger inkluderer blant andre STANDARD (OSLO), Oslo; Astrup Fearnley Museet, Oslo; Nasjonalmuseet, Oslo; Linköping konsthall, Linköping; Henie Onstad Kunstsenter, Bærum; Stavanger Kunstmuseum; Statens Museum for Kunst, København; Museum of Contemporary Art Kiasma, Helsinki; CAC, Vilnius; Malmö Kunstmuseum, Malmö; og Galleria d´Arte Moderna Bologna, Bologna.

Kuratorer: Axel Wieder og Steinar Sekkingstad.

Festspillutstillingen presenteres i år i samarbeid med Kunstnernes Hus i Oslo, hvor en ny versjon av utstillingen vil bli vist i 2020. De to utstillingene er planlagt som etterfølgende kapitler med fokus på ulike aspekter ved Slaattelids nyeste malerier.

En ny bok der malerier fra begge utstillinger inngår er publisert av Bergen Kunsthall og Kunstnernes Hus

23.05. — 11.08.2019

Åpning
Tor 23. mai 13:00 Gratis
Utstillingen åpnes av direktør Axel Wieder i nærvær av H.M. Dronning Sonja

Omvisninger
Hver søndag 14:00
Hver søndag 13:00 for barnefamilier
Tir 21. mai 18:00 for medlemmer

Plattform
Mari Slaattelid og Gunnar Danbolt
Lør 25. mai 14:00 Gratis
Kunstnersamtale

Plattform
Sigrun Åsebø
Lør 10. aug 14:00 Gratis

Related