Marvin Gaye Chetwynd
Jabba, I'm Back! Comeback Tour, book now!

Åpning
29. oktober kl. 21:00 med en performance av Marvin Gaye Chetwynd

Marvin Gaye Chetwynd skaper frodige kollektive performancer og filmer som forener kreativ nådeløshet og joie de vivre. Som del av Bergen Assembly har PRAXES viet hele 2016 til utforskning av Chetwynds kunstnerskap.

I utstillingen gjenopplives Jabba the Hutt, som var hovedkarakter i en av Chetwynds tidlige performancer, første gang vist i 2003. Jabba er den sneglelignende slavehandleren i den opprinnelige Star Wars-trilogien, som i Chetwynds perfomance får skrelt vekk sine onde og overdrevet orientalistiske trekk og i stedet opptre som en levemann som babler på farsi om øst/vest-politikk. I tidligere versjoner har kunstneren selv opptrådt i en rolle som minner om prinsesse Leia da hun var fanget av Jabba og ble tvunget til å gå med den nå ikoniske gullbikinien. I Chetwynds versjon blir de lettkledde kvinnene Jabbas fans og hjelpere, og er med ham – som nå er en avslappet, kul personlighet – på en Hollywood-lignende soirée som holdes til ære for ham. Denne (omvendte) bruk av Jabbas mørke humor, opprørske holdninger og umettelige appetitt på dansende kvinner, er et grep vi ofte ser i Chetwynds arbeider. Hun bruker kjente figurer fra populærkulturen for å peke på eksisterende hierarkier, og ironiserer over sosiale forhold ved å sette dem i absurde og spontane koreografier.

Ifølge trivia skulle Jabba egentlig vært med i episode V av Star Wars, men han kom ikke med før i episoden etter (VI) fordi postproduksjonen ble for dyr. Dette ble omgjort i den digitaliserte versjonen av filmen som kom mange år senere. Utstillingen i NO.5 tar opp spørsmålet om redigering av historisk materiale i ettertid. Her vises en serie med instruksjonsvideoer der Chetwynd forklarer hvordan rekvisittene og kostymene skal oppbevares og settes sammen på nytt, og i tillegg hvordan performancene skal utføres. Disse videoene – som er mer enn bare trinnvise instruksjoner, men likevel ikke frittstående kunstverk – henvender seg både til tidligere deltakere, samtidens samlere og eventuelle fremtidige gjenskapere. Ikke ulikt matlagingsprogrammer der seerne projiserer seg selv som profesjonelle kokker, blir både publikum og museumskonservatorer en implisitt del av performancene. På denne måten gjenskapes verkenes opprinnelige deltakerbaserte, sosiale handlinger, og idéen om innsamling og det kollektive forenes.

Bergen Assembly er en triennale for kunstnerisk utvikling, produksjon og forskning. I 2016 presenteres et program med tre parallelle prosjekter, utviklet av denne utgavens kunstneriske ledere: Tarek Atoui, freethought og PRAXES. I flere episoder gjennom hele året presenterer PRAXES arrangementer, publikasjoner og utstillinger i samarbeid med en rekke visningssteder og miljøer i Bergen, med to uavhengige kunstnerskap i sentrum: Lynda Benglis og Marvin Gaye Chetwynd.