Matana Roberts
I Call America

Installasjons foto Matana Roberts, I Call America, Bergen Kunsthall, 2017. Foto: Thor Brødreskift ©Bergen Kunsthall
Installasjons foto Matana Roberts, I Call America, Bergen Kunsthall, 2017. Foto: Thor Brødreskift © Bergen Kunsthall

Utstillingen I Call America forsøker å fange «rådløsheten som preger det å være amerikansk i det tjueførste århundret». Utstillingen er Matana Roberts’ første i Europa, og er basert på et omfattende prosjekt som først ble utarbeidet under et residensopphold på Whitney Museum of American art, og dernest i form av en utstilling ved Fridman Gallery i New York i 2016.

Roberts tilhører en ny generasjon jazz- og improvisasjonsmusikere som viderefører den sterke tradisjonen fra afroamerikansk avantgardemusikk, hvor koblingen mellom politisk engasjement, historisk bevissthet, og kreativitetens spirituelle eller åndelige røtter er uløselig sammenkoblet. Som kunstner foretrekker hun å bruke begrepet «eksperimentalist» fremfor mer historisk ladede uttrykk som «jazzmusiker». Hennes åpne holdning til det å skape – innenfor en rekke ulike tradisjoner og sjangre – er tydelig i hennes fortrolige omgang med både improvisasjon, dans, poesi og teater – og nå senest, billedkunst.

I Call America består av flere ekspressivt malte lerreter i store formater, en rekke mindre objekter og collager, samt et videoarbeid. Utstillingen er på mange måter en videreføring av hennes grafiske partiturer, som gjerne består av maling, funne fotografier, og fragmenter av tradisjonell notasjon. I likhet med hennes musikk, er arbeidene i utstillingen lagvis bygget opp av ulike teksturer og materialiteter innenfor et flettverk av referanser og sjangre.

Roberts uttrykker en sterk bevissthet om det å være svart kvinne i USA i dag, og samtidig en historisk forståelse av denne erfaringens bakteppe. I et pågående plateutgivelsesprosjekt under tittelen Coin Coin (hvor hun hittil har gitt ut tre kritikerroste album i en serie på det som skal bli 12 kapitler), løfter Roberts frem fragmenter fra den afrikansk-amerikanske historien – fra slavetiden via borgerrettighetskampene på 1960-tallet og frem til dagens Black Lives Matter- bevegelse.

I NO.5 re-presenterer Bergen Kunsthall kunstverk og utstillinger som har vært vist andre steder i verden de senere årene. Programserien er et motsvar til den økende akselerasjonen av både produksjon og resepsjon av kunst det siste tiåret, og en anledning til å skru ned tempoet, komme tilbake til, og fokusere på utvalgte verk eller utstillinger.

I Call America ble først vist ved Fridman Gallery, New York, sommeren 2016.

Utstillingen er del av Bergen Kunsthalls årlige samarbeid med Borealis – en festival for eksperimentell musikk. I løpet av festivalen vil utvalgte musikere fra Borealis’ festivalprogram bli invitert til å gi sine tolkninger av Roberts’ arbeider i en serie konserter som vil finne sted inne i utstillingen.

03.03. — 26.03.2017
03.03. — 26.03.2017

Åpning
3. mar kl 20:00

Omvisninger
Hver søndag
2. mar kl 18:00 for medlemmer

Plattform
12.mar kl 12:00 Beyond Afrofuturism

Musical Interventions
9. mar 14:30 Intervention #1: Jennifer Walshe
10. mar 14:30 Intervention #2: Angharad Davies
12. mar 13:30 Intervention #3: Kjetil Møster

Utstillingen er del av Bergen Kunsthalls årlige samarbeid med Borealis – en festival for eksperimentell musikk.