Moyra Davey
Hemlock Forest

Installasjonsbilde fra Hemlock Forest, Moyra Davey, 2016. Foto: Thor Brødreskift ©Bergen Kunsthall
Installasjonsbilde fra Hemlock Forest, Moyra Davey, 2016. Foto: Thor Brødreskift © Bergen Kunsthall

Kuratorer: Martin Clark og Steinar Sekkingstad

«Hemlock Forest» er den første utstillingen i Skandinavia med den New York-baserte, kanadiske kunstneren Moyra Davey. Tittelen er hentet fra Daveys nyeste film som er en co-produksjon mellom Bergen Kunsthall og La Biennale de Montreal 2016, og som har premiere samtidig i Bergen og Montreal.

Mens Moyra Davey først ble kjent for sitt arbeid innen fotografi, som hun har kontinuerlig arbeidet med de siste tre tiår, har hun i de senere år utviklet en serie essayistiske filmarbeider hvor personlige fortellinger flettes sammen med lesningen av utvalgte forfattere, kunstnere og tekster.

Hemlock Forest (2016, 42 min.) begynner med Davey som leter etter et motiv for filmen, samtidig som hun reflekterer over verdien av et godt levd liv opp mot et godt dokumentert ett. Gjennom filmen undersøker hun også sine egne filmatiske strategier i lys av arbeidet til den innflytelsesrike belgiske filmskaperen Chantal Akerman. Under arbeidet med Hemlock Forest tok Akerman sitt eget liv. Filmskaperens uventede død overtok snart Daveys fokus i filmen og ansporet henne til å utforske Akermans og sin egen historie, samt universelle temaer som tvang, avhengighet, kreativitet, liv og tap.

Filmen referer til både Karl Ove Knausgårds bøker, Chantal Akerman og Mary Shellys mor, den feministiske forfatteren og aktivisten Mary Wollstonecraft som i 1796 publiserte den bestselgende reiseskildringen Letters Written During a Short Residence in Sweden, Norway and Denmark.

I utstillingen vises også en av Daveys tidligere filmer, Les Goddesses fra 2011. Filmen, som for det meste er spilt inn i hennes New York-leilighet, vever sammen historien og personligheten til Davey og hennes fem søstre med historien til Mary Wollstonecrafts døtre. I Les Goddesses ser og hører vi Davey fremføre en tekst basert på egne notater i en form for performance, hvor det lille, men dype, gapet mellom det å skrive og deretter å fremføre en tekst, gir en følelse av både avstand og nærhet, intimitet og innesluttethet.

Både Hemlock Forest og Les Goddesses “seem to move restlessly between two unresolved anxieties … between risking what is too easy and risking what is too difficult.” (Aveek Sen)

Sammen med videoverkene vises en gruppe nye arbeider fra Daveys serie med brettede fotografier, et prosjekt hun har arbeidet med siden 2009. Disse fotografiene, hvorav flere er blitt til under et opphold i Bergen og på Fløyen i fjor, trykkes på papir, brettes, adresseres og sendes med post til visningsstedet for å bli stilt ut med alle sine merker og synlige spor av postgangen. Utstillingen inneholder også fotografier laget av Daveys samboer Jason Simon og deres sønn Barney.

Les mer om Moyra Daveys beskrivelse av Hemlock Forest på artforum.com

28.10. — 08.01.2017

Åpning
28. okt kl. 20:00

Omvisninger
Hver søndag kl. 14:00
27. okt kl. 18:00 for medlemmer
30. okt kl. 13:00 for barnefamilier

Plattform
29. okt kl. 14:00 Moyra Davey
Des 2016, seminar “On Reading”. TBA.

Related