Gert og Uwe Tobias Utstillingsplakater

Gert & Uwe Tobias er tvillingbrødre fra Romania, født i det myteomspunne Transylvania. Denne bakgrunnen gjenspeiles tematisk i deres arbeider som ofte omhandler kulturell identitet og geografisk opprinnelse.

Først da de to brødrene som tolvåringer flyttet til tyskland ble de kjent med den populærkulturelle mytologien knyttet til sitt hjemsted. I oppveksten i Romania under Ceausescus kommunistregime, var de uvitende om den populærkulturelle legenden om Dracula – en mytologi som vi i vesten kjenner godt gjennom litteratur og vampyrfilmer. Deres senere møte med folklore og tradisjoner fra Romania har influert kunsten deres sterkt både formalt og tematisk.

Gert & Uwe Tobias skaper i fellesskap et eget mytisk univers med et visuelt konsistent språk bestående av spøkelsesaktige karak¬terer, tegneserielignende figurer, abstrakte mønstre, bokstaver og ord. Visuelt refererer bildene både til modernistiske kunstretninger, som den russiske konstruktivismen, og til dekorative mønstre inspirert av folkekunst i Romania. Brødrene samarbeider i alle ledd av den skapende prosessen, og alle verk er alltid signert av dem begge. Slik blir det umulig for oss som betraktere å skille dem fra hverandre i de ulike verkene.

De senere årene har Gert & Uwe Tobias markert seg kraftig på den internasjonale kunstscenen. Parallelt med utstillingen i Bergen Kunsthall åpner de en separatutstilling på MoMA i New York, etter en serie med utstillinger i Europa og USA. Arbeidene deres omfatter både tresnitt, tegning, collage, skulptur og installasjon. På utstillingen i NO.5 vil kunstnerne vise et utvalg store tresnitt – deres foretrukne medium fremfor noe. Den eldgamle teknikken får en fornyet aktualitet i brødreparets bilder. Bildene har en røff og upolert sofistikerthet som virker overraskende frisk, samtidig som de fremstår som historiske bilder nedarvet fra en svunnen tid.

Gert & Uwe Tobias (f. 1973) bor og arbeider i Köln. Kommende og tidligere utstillinger inkluderer blant annet: Team Gallery, New York (2008), Kunstmuseum Bonn (2008), Museum of Modern Art, New York (2007), Galerie Michael Janssen, Berlin (2007), Brukenthal Museum, Sibiu (2007) og UCLA Hammer Museum of Art, Los Angeles (2006).

Dato: 16. november – 21. desember 2007