Peter Wächtler
Franky’s Theme

Installation view Peter Wächtler: Franky’s Theme, Bergen Kunsthall 2019. Photo: Thor Brødreskift.  ©Bergen Kunsthall
Installation view Peter Wächtler: Franky’s Theme, Bergen Kunsthall 2019. Photo: Thor Brødreskift. © Bergen Kunsthall

Bergen Kunsthall åpner utstillingsprogrammet for 2019 med en utstilling av den tyske kunstneren Peter Wächtler. Utstillingen presenterer en rekke nye verk laget spesielt for Bergen Kunsthall, sammen med en nylig produsert storskala videoinstallasjon.

Peter Wächtler jobber i en rekke medier; bronse, keramikk, tegning og video. Men på mange måter kan «historiefortelling» beskrives som hans viktigste kunstneriske materiale. Hans arbeider antyder ofte en fortelling, med dyr eller menneskelige figurer i animasjonsaktige fremstillinger. Arbeidene bruker og tilpasser elementer som er lånt fra fiksjon og folklore, knyttet til både spesifikke tradisjoner og folkelige fortellinger, og materialiserer måtene en historie kan fortelles på, like mye som historien selv.

I en av hans tidlige filmer, Untitled (2013), går en tegneserierotte i søvne inn på et komisk gammelt og loslitt loftsrom. Den blir rammet av en fallende bowlingkule idet den er på vei til sengs, den sover, legger tilbake bowlingkulen og forlater rommet – bare for å returnere litt senere og deretter gjenta de samme handlingene i en endeløs sirkel. Filmen er ledsaget av kunstnerens egen stemme som resiterer en liste med titler eller oppsummeringer som alle begynner med «Hvordan jeg…». Hver opplisting gjenforteller et minne, en anekdote eller et sammensatt scenario som kan introdusere en historie: «Hvordan jeg hadde middag med en attraktiv kvinne på en restaurant der jeg betalte alt.» «Hvordan jeg sendte et nytt passfoto til mitt forsikringsselskap.» Wächtlers historier spiller på spenningen mellom patos og ironi, mellom formelle sjangerkonvensjoner og følelsesmessige uttrykk. Det som fremtrer som selvanalyse er et kalkulert verktøy for å observere lengsel og begjær, med alle iboende forventninger og begrensninger, påvirket av tradisjon, sosiale kontekster og maktforhold.

Til utstillingen på Bergen Kunsthall har Wächtler skapt en rekke distinkte rom, hver med en gruppe arbeider som (bokstavelig talt) bebor rommene i form av forskjellige karakterer. Gjennom skulptur og tegning opptrer ulike dyr og mytologiske skapninger, som alle inntar positurer hvor de ser ut til å gå i skjul eller kaste slør over seg selv, som for å beskytte seg mot betrakterens blikk; gjerne utført i en dansende bevegelse, eller som et uttrykk for eremittens selvopptatthet. Videoen Untitled (Clouds) (2018) viser en ensom drage med en stråhatt som skuer utover en uttørket ødemark, satt mot en bakgrunn av fargerike skyformasjoner. De lydløse bildene er ledsaget av en undertekst som beskriver overveielser og refleksjoner underveis, utført i en springende stil. Vi følger klager, usikkerhet og hybris, der hint og ironiske parafraser lånes fra en rekke populære kilder, mens skapningen, som så mange av Wächtlers hovedpersoner, fortsetter ufortrødent videre. Verkene skaper et tvetydig forhold mellom fremdrift og tilbaketrekning, og vektlegger refleksjon over menneskelig subjektivitet i all sin kompliserte form.

I løpet av utstillingsperioden vil en ny bok av Peter Wächtler bli publisert. Den består av en samling tegninger og tekster av blant andre John Kelsey og Wächtler selv. Design av Boy Vereecken.

Peter Wächtler bor og arbeider i Brussel og Berlin.

25.01. — 31.03.2019
Åpning
Fre 25. jan 20:00 – 01:00 Gratis
Med DJ Vilde Tuv

Plattform
Lør 26. jan 14:00 Gratis
Peter Wächtler i samtale med kunstneren Ed Atkins

Opplesning og boklansering
Tor 28. mar 19:00 Gratis
Peter Wächtler

Omvisninger
Hver søndag 14:00
Hver søndag 13:00, for barnefamilier
Tor 24. jan 18:00, for medlemmer

Related