Toril Johannessen
Festspillutstillingen 2024

Bergen Kunsthall har gleden av å presentere Toril Johannessen som festspillkunstner for 2024! Johannessen er oppvokst i Harstad, studerte ved Kunsthøgskolen i Bergen og bor og arbeider for tiden i Bergen. Johannessen er internasjonalt anerkjent for sitt arbeid og har deltatt i nasjonale og internasjonale biennaler og prestisjetunge utstillinger som blant annet documenta 13 (2012) i Kassel, Munchmuseet i bevegelse (2018) og Museet for Samtidskunst, Nasjonalmuseet (2016) i Oslo, i tillegg til offentlige utsmykkingsprosjekter for Bergen Rådhus (2022) og Evenes Flystasjon (2023).

Et sentralt tema i Johannessens arbeid er utforskningen av strukturer og rammeverk for kunnskap. Fra folkelige visdomstradisjoner til vitenskapelige tilnærminger utforsker hun et bredt spekter av områder med ulike tradisjoner og betingelser, og belyser de mangfoldige forbindelsene mellom dem. Historiske kontekster knyttes sammen med nyere teknologiske utviklinger, og kaster lys over hvordan disse faktorene samhandler og former hvordan vi oppfatter og skaper virkeligheten. Johannessen arbeider med ulike medier, inkludert trykk, informasjonsgrafikk, tekst og installasjoner.

«Det er med stor stolthet at vi presenterer Toril Johannessen som kunstner for Festspillutstillingen 2024! Helt siden starten av 2010-tallet har hun markert seg internasjonalt som en av de mest fremtredende kunstnerne som arbeider med en konseptuell og forskningsdrevet tilnærming. I Norge har Johannessen etablert seg som en nøkkelkunstner i sin generasjon, og hennes fremragende praksis utforsker forholdet mellom kunst og ulike former for kunnskapsproduksjon. Med base i Bergen, gir det oss som en lokalt forankret organisasjon stor glede å samarbeide med en kunstner fra vårt eget nærmiljø på denne betydningsfulle utstillingen – vi ser frem til å oppleve hva hun vil presentere i festivalutstillingen for 2024!» – Axel Wieder, direktør ved Bergen Kunsthall

Åpning
Tor 23. mai 13:00 Gratis
Utstillingen åpnes på trappen av Bergen Kunsthall

Gratis åpningshelg
Fre 24. – søn 26. mai 11:00 – 17:00
Gratis inngang på utstillingen hele åpningshelgen!

Omvisninger
Hver søndag 14:00
Hver søndag 13:00 Barnefamilier