Toril Johannessen
Festspillutstillingen 2024: Avskrekking og beroligelse

Detaljbilde av oppklippede tekstiler
Toril Johannessen, detaljbilde, 2024. Foto: Toril Johannessen

Bergen Kunsthall er stolte over å kunne presentere Toril Johannessen som festspillutstiller for 2024. Festspillutstillingen regnes som landets viktigste separatutstilling for norske kunstnere i sitt hjemland og har vært vist hver sommer siden 1953 samtidig med Festspillene i Bergen. I Bergen Kunsthall vil Toril Johannessen presentere en ny installasjon som strekker seg over alle de fire hovedsalene. Installasjonen inneholder blant annet en fillerye laget av militære tekstiler.

I mange av sine prosjekter benytter Johannessen informasjon som sitt viktigste kunstneriske materiale. I tidligere arbeider har hun blant annet utviklet egne metoder og datasett som danner grunnlag for arbeidet, hvor historisk kontekst spiller sammen med teknologisk utvikling. Johannessens tilnærming belyser slektskapet mellom kunst, kunnskapsproduksjon og teknologi, og synliggjør sosiale strukturer og hendelser som ellers forblir skjulte eller utilgjengelige for allmennheten.

Utstillingen i Bergen Kunsthall tar utgangspunkt i Johannessens pågående undersøkelser av den geopolitiske situasjonen i nordområdene og den militære tilstedeværelsen der. Det konseptuelle rammeverket for utstillingen er formet av den utenrikspolitiske kjernen i den norske sikkerhetspolitikken i nord – å avskrekke på den ene siden og berolige på den andre. En strategi med særlig betydning i grensetraktene mot Russland – det tidligere Sovjetunionen. Med Russlands annektering av Krim i 2014 og krigen mot Ukraina som startet i 2022, har imidlertid sikkerhetslandskapet endret seg drastisk, også i Norge. Johannessens prosjekt dokumenterer og visualiserer militærets tilstedeværelse i landskapet og dets plass i den sosiale forestillingsverdenen. Dette er en tilstand man tror hører fortiden til, men som i realiteten aldri har forsvunnet.

Utstillingen presenterer blant annet en større serie silketrykk med tittelen Tilstedeværelse, som opprinnelig var et bestillingsverk for KORO – Kunst i offentlige rom, laget for Evenes flystasjon. Hvert av arbeidene i serien har sitt eget tema og metode: Fra personlige observasjoner eller det å samle inn stedsnavn som brukes på folkemunne, og som bærer bud om den militære historien, til kartlegging av det språklige mangfoldet i nord. Utstillingen presenterer også dokumentasjon av et ikke realisert, offentlig kunstprosjekt av Johannessen, opprinnelig planlagt som et minnesmerke over krigsfanger i Nord-Norge.

Et diskursivt program med foredrag og samtaler vil utforske og utvide de tematiske trådene i utstillingen. Programmet vil delvis finne sted inne i utstillingen. En bok med tekster og annet materiale blir publisert etter at utstillingen er over.

Johannessen vokste opp i Harstad, studerte ved Kunsthøgskolen i Bergen, og bor og arbeider i Bergen.

PDF: Norsk Handout

Medlemsomvisning
Tir 21. mai 18:00
Gratis for medlemmer & gjest

Åpning
Tor 23. mai 13:00
Utstillingen blir åpnet på trappen utenfor Bergen Kunsthall
Taler ved Axel Wieder, Direktør Bergen Kunsthall, og Tom Knappskog, Avdelingsdirektør, Utenriksdepartementet

Åpningsfest med DJ Karolin Tampere
Tor 23. mai 22:30—01:00 Gratis
Landmark

Åpningshelg
Fre 24. — søn 26. mai 11:00—17:00
Gratis inngang på utstillingen hele åpningshelgen!

Plattform
Toril Johannessen
Kunstnersamtale
Lør 25. mai 14:00
Upstairs

Cross-border Cooperation
Pikene på Broen
Samtale
Tor 30. mai 18:00
Sal I

Plattform
Radical Mapping:
A practice between art, science and politics
Philippe Rekacewicz
Samtale
Lør 8. jun 12:00
Upstairs

Å møte seg selv i døra
Historiefortelling
Tor 8. aug 18:00
Samarbeid med Det Vestnorske Teateret og Bergen Borgerscene

Plattform
Aileen Aseron Espiritu:
Cultural Diplomacy — Norwegian-Russian relations in the High North
Samtale
Lør 10. aug 14:00
Upstairs

Omvisninger
Hver søndag
13:00 Omvisning og verksted for barn
14:00 Omvisning

Related