Bergen Kunsthall er stolte over å kunne presentere Lene Berg som Festspillutstiller for 2022. Lene Berg er filmskaper og billedkunstner, og de siste tiårene har hun laget en rekke fremragende arbeider som blant annet stiller spørsmål ved vedtatte forestillinger om fiksjon og sannhet.
Berg tar ofte for seg temaer og fortellinger som har blitt glemt eller redusert til fotnoter i historien. Ved å løfte frem slike oversette, tilsynelatende unnselige begivenheter, gjennom en slags alternativ historiografi, utfoldes et bredere bilde av samfunnet og maktstrukturer. Verkene er komplekse og mangetydige, ofte med flere tematiske overbygninger eller ulike innganger til den samme fortellingen. Sannheten om den historien som fortelles er ikke alltid det viktigste. Det handler snarere om å gi ulike perspektiver på et komplekst og sammensatt saksforhold.
Vi befinner oss på en parkeringsplass. Det er tidlig morgen i en utkant av Paris, une banlieue de Paris. Eller var det snarere det en ville kalle en forstad? Uansett: Der står det en liten bil. En rød Renault 4 må det ha vært. Jeg har alltid sett for meg at det var den eneste bilen på denne store parkeringsplassen, helt alene sto den der, helt til politiet kom. Det høres snorking fra bilen. Var det virkelig en Renault 4? Nå er jeg plutselig litt usikker. Og var det i 1974 eller i 1975?
(Fra Dagen står opp, Lene Berg, 2022)
Berg var ni år gammel da hennes far ble arrestert og fengslet i Paris anklaget for drapet på sin kone, Lene Bergs stemor, Evelyne Zammit. Dette dramatiske barndomsminnet er utgangspunktet for utstillingen “Fra Far”, som kombinerer film og lydarbeider med scenografiske elementer i en serie narrative kapitler som vil utfolde seg gjennom Kunsthallens saler, der hvert utstillingsrom kan leses som en del av en større fortelling. Gjennom å rekonstruere utvalgte minner, blant annet med hjelp av iscenesatte filmscener og “found footage” av ulikt slag, løfter Berg fram grunnleggende og kontroversielle spørsmål om skyld, identitet, minner, sannhet og fantasi.
Bergs far – filmregissøren og forfatteren Arnljot Berg – tok sitt eget liv flere år etter hans løslatelse fra fengsel og hjemkomst til Norge. Han var en innflytelsesrik person på den norske kulturscenen i sin levetid og etterlot seg en nå nesten glemt arv av spillefilmer og kortfilmer, romaner, skuespill og fotografier. Gjennom å undersøke farens liv og verk, lager Berg et møte mellom en levende og en død kunstner, mellom en far og en datter, mellom en kvinne og en mann og mellom nåtidens Norge og det landet Arnljot Berg levde og virket i.
Lene Berg, født 1965, er en filmregissør og kunstner som arbeider i Oslo og Berlin. Hun er utdannet ved Dramatiska Institutet i Stockholm. Bergs siste produksjon, den selvbiografiske filmen False Belief, hadde premiere på Berlin Internasjonale Filmfestival i 2019 og ble nominert til en Amnesty- og en Teddy Award. Hun representerte Norge under den 55. Venezia Biennalen med filmen Ung Løs Gris (2013).
I forbindelse med utstillingen gis det ut en kunstnerbok som tar utgangspunkt i Arnljot Berg sin bok «Fengsel» fra 1979, og som, i tillegg til originalteksten, består av innstukne brev, bilder, tegninger og tekster som både legger til, kompletterer og motsier Arnljot Bergs opprinnelige bok/tekst.
En roman med tittelen Fra Far vil bli publisert på Kolon Forlag høsten 2022.
Utstillingen er kuratert av Axel Wieder.
Om Festspillutstillingen
Festspillutstillingen er en av Norges viktigste samtidskunstutstillinger, og regnes som det mest prestisjefylte oppdraget for en norsk kunstner i sitt hjemland. Kunstneren velges av Bergen Kunsthalls kuratoriske stab og har vært produsert og vist ved Bergen Kunsthall samtidig med Festspillene i Bergen hvert år siden 1953.
Blant nylige festspillkunstnere finner du Bjarne Melgaard (2003), AK Dolven (2004), Elmgreen & Dragset (2005), Børre Sæthre (2007), Marianne Heier (2012), Gardar Eide Einarsson (2013), Ane Hjort Guttu (2015), Fredrik Vaerslev (2016), Mari Slaattelid (2019), Joar Nango (2020) og Elisabeth Haarr (2021).