Torbjørn Rødland
Festspillutstillingen 2018: Fifth Honeymoon

Bilde fra Torbjørn Rødlands Festspillutstilling "Fifth Honeymoon", 2018. Foto: Thor Brødreskift
Bilde fra Torbjørn Rødlands Festspillutstilling "Fifth Honeymoon", 2018. Foto: Thor Brødreskift

Torbjørn Rødland er festspillkunstner i Bergen Kunsthall for 2018. Utstillingen består av 30 nye fotografier, samt premieren på Rødlands første nye video på 11 år.

“Fifth Honeymoon” er en stramt komponert utstilling som fyller Bergen Kunsthalls utstillingsrom i form av fire kapitler. Hvert rom knytter an til den gåtefulle utstillingstittelen på ulike måter. Med giftermålets bindende forpliktelse, og hvetebrødsdagenes følelsesladde reise som metaforiske overbygninger, behandler utstillingen temaer som religion, åndelighet, erotikk og selve gnisten som bidrar til å danne mellommenneskelige forbindelser. Komposisjonsgrep som gjentatte pardannelser og bruken av tallet 5 bidrar ytterligere til tematikken, mens Rødlands taktile billedbygging også åpner for en mer direkte, “honning på måne”-konnotasjon: Søte, klissete og flytende substanser kleber seg til bildenes symbolske objekter og figurer.

Et nøkkelverk i utstillingen er den nye filmen Between Fork and Ladder, filmet i Los Angeles og i Lofoten. Objekter og visuelle elementer fra fotografiene opptrer på nytt i videoen, hvor vi også møter en ti år gammel gutt som fremfører et musikalnummer mens han klipper ut tegninger av den kontroversielle meme-frosken Pepe fra et tekstil. En rekke stiger antyder en lengsel etter åndelig utvikling og personlig vekst, mens sangteksten rommer en stille desperasjon i møte med livets åpne muligheter. En fortellerstemme i japansk anime-tradisjon siterer den amerikanske filosofen Ken Wilber. Filmen løfter frem en underliggende spenning i utstillingen, mellom det myke og betryggende på den ene siden, og den eksistensielle krisens desperasjon på den andre.

Utstillingen inneholder fargebilder av ansikter, kropper og arrangerte objekter, samt dobbelteksponeringer i svart-hvitt. I tillegg til portretter, er menneskekroppen i Rødlands arbeider like ofte representert med studier av kroppsdeler som hender, føtter, ankler, knær og ansikter – eller den opptrer som iscenesatte og typologiske karakterer, fanget i et pregnant øyeblikk. De isolerte kroppsdelene behandles på samme konstruerte måte som utvalget av gjenstander og overflater man møter i andre motiver.

Rødland tar fotografiets sensualitet på alvor og skyr ikke estetiske kategorier som det lyriske, det romantiske og det søte. Han behandler fotografiet både som materialitet, som et manipulativt medium for formidling av emosjoner, og som et sosiokulturelt betinget fenomen i samtidskulturen. Han tilfører en langsomhet til det som umiddelbart fremstår som et raskt konsumert og kommersielt billedspråk (lånt fra reklame, mote og film). Bildene motsetter seg en hurtig lesning, og holder betrakteren fast i en visuell søken som gradvis avdekker nye lag av både ubehag og velbehag.

Denne kompleksiteten er kanskje det mest definerende trekket ved Rødlands bilder. Med bakgrunn i 1990-tallets analytiske fotokunst, fastholder Rødland et nivå av kritisk refleksjon omkring fotografiet som objekt. I forlengelsen av 1980-tallets “Pictures Generation” ble “bildet” gjenstand for inngående analyse, via kritisk teori, kulturstudier, feministisk kritikk, appropriasjon og postmodernistisk tenkning. Samtidig er Rødland primært en billedskapende fotograf. Hans arbeider unngår konsekvent å lukke det enkelte bildet om seg selv i en selvrefererende og selvtilstrekkelig helhet, men bidrar snarere til å åpne bildet opp og innlemme det i en mer aktiv deltakelse i verden.

Kuratert av Steinar Sekkingstad og Axel Wieder.

Torbjørn Rødland (f. 1970, Stavanger), bor og arbeider i Los Angeles.

Utstillingen er produsert av Bergen Kunsthall i samarbeid med Bonniers Konsthall, Stockholm og Kiasma Museum of Contemporary Art, Helsinki. Utstillingen vil turnere til Bonniers Konsthall og Kiasma i 2019.

Festspillutstillingen har vært produsert i Bergen Kunsthall siden 1953 og løfter hvert år frem en norsk samtidskunstner. Utstillingen har befestet seg som en av Norges viktigste separatutstillinger.

Publikasjon:
Torbjørn Rødland, Fifth Honeymoon
Tekster av Sianne Ngai og Matias Faldbakken 
Utgitt av Bergen Kunsthall og Sternberg Press, 2018
 
Denne nye publikasjonen er designet av London-baserte Mark El-khatib og inneholder alle de nye verkene i Torbjørn Rødlands utstilling. Nye tekster ved den amerikanske skribenten og kulturteoretikeren Sianne Ngai og forfatter og kunstner Matias Faldbakken. Boken utgis i august 2018. 

Edisjon:
Torbjørn Rødland, Bent Tree, 2015-2018
Chromogenic print, Kodak Endura paper
35 × 28 cm
Edition of 20, with 4 APs
18 000 NOK

Torbjørn Rødlands nye edisjon for Bergen Kunsthall kan sees i forlengelsen av motivene fra utstillingen «Fifth Honeymoon». Bildet viser en bøyd palme som strekker seg opp langs en rødmalt vegg, fotografert i en festning i det sørlige Spania. Palmen rammes delvis inn av et åpent vindusfelt, som i sin tur belyser den vagt menneskelignende palmefiguren bakfra. Slik minner scenen om Rødlands regisserte studiokomposisjoner, hvor isolerte kroppsdeler (eller i dette tilfellet en bøyd plantekropp) behandles på samme konstruerte måte som utvalget av gjenstander og overflater man møter i andre fotografier.

Bergen Kunsthalls serie med edisjoner tilbyr kunstverk i begrensede opplag fra norske og internasjonale samtidskunstnere. Alle verkene er laget spesielt for Bergen Kunsthall og alt overskudd fra salget går til å støtte Bergen Kunsthalls program og fremtidige prosjekter.

24.05. — 12.08.2018

Related