David Shrigley har en mangfoldig produksjon bak seg som omfatter tegning, skulptur, foto, animasjon og bøker. Shrigley har opplevd et uvanlig stort gjennomslag hos et bredt sammensatt publikum. De senere årene har han operert i tandem mellom kunstverdenens formidlingskanaler og andre former for kulturell produksjon. Han har blant annet designet plateomslag, laget musikkvideoer, illustrert t-skjorter og stått bak en rekke bokutgivelser.
Tegning er utvilsomt det mediet Shrigley har blitt mest kjent for, og det er gjennom tegningene man tydeligst kan oppsummere hans prosjekt. Disse har et spontant, naivt og intuitivt preg – som om hver tegning var den første han noen gang har laget. Den røffe og “uskolerte” streken, koblet med hans lett gjenkjennelige håndskrift danner grunnlag for mye av Shrigleys produksjon.
Etter endt kunstutdanning forsøkte Shrigley å etablere seg som tegneserieskaper. I stedet ble tegningene primært å finne i selvpubliserte kunstbøker. Fra disse bøkenes inntreden på den skotske kunstscenen tidlig på 90-tallet, til dagens sammensatte overflødighetshorn av noen utstillinger, har gjennomgangstonen vært den samme. En mørk humor, voldelige og absurde situasjoner, og et burlesk skråblikk på hverdagslige situasjoner – alt fremstilt i Shrigleys etter hvert så kjente signaturstrek. Det handler om kommunikasjonens sammenbrudd i situasjoner der privatsfærens ofte uhøytidlige og sleivete språkbruk trer inn i et offentlig forum og blir stilt til skue med pinlige og svarthumoristiske resultater. Shrigley fokuserer på det lille, det oversette og det hverdagslige. Fascinasjonen for barnslige temaer som monstre, insekter, kroppsvesker og møkk, gjenspeiler likevel et grunnleggende humant og imøtekommende blikk på oss selv og verden rundt oss.
I en stor installasjon med sorthvite prints, samt i en serie monotypier og animasjonsfilmer blir Shrigleys tegnestil og tekstbaserte bilder godt representert i utstillingen. I tillegg presenteres en stor installasjon med skulpturer. Her befolker innsekter og absurde figurer i malt metall en betydelig del av kunsthallens areal. Skulpturene ser ut omtrent slik man kunne forestille seg at et tegneserieunivers ville være dersom det kom til live i tredimensjonal form. De sorte skulpturene utgjør et helt univers mellom utstillingsrommets hvite vegger, og ligner en romlig versjon av en tusjtegning. Krypdyrene er som frosset i tid og rom. Ofte er de frosset midt i en handling – ganske ofte i en paringsakt. Over hele scenarioet svever en truende stor sort kule. Muligens en dalende bombe som er i ferd med å utslette alt.
David Shrigley (f. 1968) bor og arbeider i Glasgow. Han har vært aktiv som billedkunstner siden tidlig på 1990-tallet, og tidligere separatutstillinger inkluderer blant annet Malmö Konsthall, Galerie Yvon Lambert, Paris, DCA, Dundee, BQ Gallery, Köln, Musee d’Art Moderne et Contemporain, Genève, UCLA Hammer Museum, Los Angeles og Kunsthaus Zürich, samt deltatt på en lang rekke gruppeutstillinger verden over.