Bergen Kunsthall er stolte av å kunne presentere den første europeiske soloutstillingen med kunstneren D Harding.Med base i Brisbane, Australia, har Harding vært en del av flere større internasjonale utstillinger de siste årene. I tidligere verk har Harding gjerne brukt visuelle og sosiale språk hentet fra kunstnerens slektstilknytning til ulike grupper urfolk. For eksempel i stensilering, der de undersøker en kompleks kulturarv og mangefasetterte estetiske historier i et utvidet kulturelt kontinuum som også inkluderer den internasjonale samtidskunsten. Hardings kunst vil ofte hylle eller involvere familiemedlemmer samtidig som det søkes etter nye måter å dele materialer og kunnskap på.
På Bergen Kunsthall, i Hardings første store solotutstilling utenfor Australia, blir spørsmål om overføring og — i bokstavelig forstand — transport, konseptuelle tema. Noen av verkene i utstillingen lages med farger malt direkte på veggen og på papir. Pigmentene er oker som kan hentes som jord, og ofte gitt en åndelig dimensjon. Noe fraktes av Harding i ullfilttepper laget som en hyllest til forfedres kapper av pungrevskinn. Farget med jordpigmenter og Gummi arabicum, blir filtarbeidene fartøy som frakter pigmentene rundt om i verden. Når disse tilføres fuktighet, gjenopplives ullen og frigjør innholdet. Maleriene er altså stedsspesifikt produsert og lastet med landområdene til Hardings forfedre. Materialer som vises i vitriner undersøker videre okerens ulike roller, kjøpt i ulike internasjonale omløp av pigmenter, der materialene har en rekke kommersielle betydninger.
Mens Hardings kunst kan sies å lete etter direkte forbindelser til tradisjoner i aboriginske kulturer, vises det også beskyttelse og omsorg. Her motarbeides tendenser til å eksotisere eller utnytte eierskap til tradisjoner. Tidligere skjulte ofte Harding deler av referanser eller elementer hentet fra tradisjonelle teknikker ved å bruke mer abstrakte visuelle formater. Noen arbeider på lerret minner om color field (fargefeltmaleri), og refererer slik på lekent vis til eksisterende vestlige kunstneriske tradisjoner.
Ett av verkene i Bergen Kunsthall, som også navngir utstillingen, We breathe together (2017/2021), presenterer rene pigmenter – oker, men også kull og syntetisk pigment. Alle materialene er av betydning for kulturtradisjoner fra grupper en finner i Hardings aner. Verket viser dette på en lang rekke glassplater. Det som til å begynne med ser ut som et minimalistisk verk kan med mer kontekst forstås som et kart over territorier, representert gjennom materialer av betydning for anene. Slik inviteres vi inn i en utforskning av kunstnerens pigmenter som farge og materie.
D Harding ble født i 1982 i Moranbah på landområdene til Barada Barna-folket (Australia), og bor og arbeider i Brisbane på landområdene til Turrbal- og Jagera-folket.