Christopher Williams

I over 20 år har Christopher Williams arbeidet med spennet som ligger mellom fotografiets posisjon som kunst og fotomediets anvendte bruk til dokumentasjon, reklame og journalistikk. Utstillingen i Bergen Kunsthall blir den første soloutstillingen av Williams i Norden.

Christopher Williams studerte på 1970-tallet under den amerikanske konseptkunstens pionerer som John Baldessari, Michael Asher og Douglas Huebler. Denne bakgrunnen i den amerikanske konseptkunsten er en sentral kontekst for lesningen av hans fotografier. I kontrast til 70-tallets tekstbaserte konseptualisme har Williams arbeidet med bilder, og fotografiet har vært kjernen i hele hans produksjon. Han skiller seg dessuten fra konseptkunsten ved en svært estetisert tilnærming til fotografiet, og en forførende, nærmest overprodusert, estetikk.

Det er likevel vanskelig å oppfatte kunstneren som fotograf i tradisjonell forstand. Fotografiet har for Williams fungert som en intellektuell apparatur som åpner opp en bred historisk horisont. Ofte fremstiller fotografiene ikoniske motiver fra 1900-tallets industridesign; en billig sovjetisk kopi av et Hasselbladkamera, en motorisert fransk sykkel, eller en gul transporteske fra Deutsche Post. Hvert motiv er avbildet i studio, isolert og plassert på en nærmest monokrom, nøytral bakgrunn. Andre motiver viser for eksempel prototypiske magasinreklamer av kvinnelige modeller på vei ut av dusjen.

At både modellens gule håndkle og den gule pappesken fra det tyske postvesenet kan bringe tankene mot gulfargen i fotoprodusenten Kodaks karakteristiske design er ikke tilfeldig. Synlig i bildet av den smilende modellen er også Kodaks fargekodekort fra 1968. Slike selvrefleksive elementer peker tilbake på fotografiets tekniske produksjon. På lignende vis avslører synlige skjønnhetsflekker i modellens hud at Williams aldri retusjerer fotografiene slik reklameindustrien gjør. Williams rekrutterte for øvrig modellen ved å bruke den samme utlysningsteksten for modellcasting som regissøren Jaques Tati brukte til sin film Playtime i 1967. Slik kunne man fortsette å liste opp omkringliggende informasjon, og det er gjennom denne typen informasjon at spenningen og dialogen mellom de ulike bildene i Williams sin utstillinger bygges opp.

Verkene rommer mengder av slike undertekster og temaer som sjelden er helt åpenbare men skjuler seg bak lag på lag av indisier og referanser, konnotasjoner og bakgrunnshistorier. Williams er en utpreget historieforteller, og bygger fortellingene opp gjennom en nærmest essayistisk sammenstilling av fotografier som står i et – ikke uten videre innlysende – forhold til hverandre.

Utstillingens tittel antyder en spesifikk tilnærmingsmåte til det komplekse nettet av forbindelser. For Example: Dix-Huit Leçons Sur La Société Industrielle antyder en leksjon som omfatter de industrielle forutsetningene for fotografiets utbredelse, og som i sin tur kan overføres på samfunnet i et større perspektiv. Sammenstimlingen av løst tilknyttede hendelser i europeisk kultur (avkolonialisering, industrialisering, 68-revolusjonen) sammenstilles med oppfinnelser fra samme tidsrom som har preget fototeknologien. Den samme utstillingstittelen har vært brukt på flere ustillinger de senere årene, men ofte med et tillegg som indikerer at hver nye utstilling er et nytt forsøk: En ny revisjon. Måten tittelen innledes med « for eksempel » indikerer også den samme forsøksvise holdningen. Utstillingen i Bergen Kunsthall er ikke retrospektiv i tradisjonell forstand, men løfter frem ulike aspekter ved kunstnerskapet gjennom et utvalg av både nyere fotografier og eldre verk. Utstillingen danner slik en ny revisjon av Williams pågående prosjekt.

Christopher Williams er født i Los Angeles (1956). Han bor og arbeider i Köln. De senere årene har han hatt separatutstillinger ved blant annet Galerie Gisela Capitain, Köln, Kunstverein Bonn, David Zwirner Gallery, New York, Kunsthalle Zürich, Galleria d’Arte Moderna, Bologna og Museu Serralves, Porto, Portugal. Han har deltatt i en lang rekke gruppeutstillinger, og er representert i kunstsamlinger verden over.

Radio Daniéle
RADIO DANIÉLE
96.400MHz
107.800MHz
MANDAGER, TIRSDAGER & TORSDAGER FRA 21:00 – 01.00
STARTER SENDINGER MANDAG 18. JAN KL 21:00

Den 26. januar 1976 gikk Radio Alice, en av de første uavhengige radiostasjonene i Italia, på luften i Bologna. I 2007, som en del av en utstiling i Bologna, organiserte Christopher Williams, sammen med John Kelsey, en radiostasjon som skulle være en hommage både til Radio Alice og til den franske regissøren Daniele Huillet (1936-2006). Over 60 bidragsytere ble invitert til å levere innhold til radioarkivet. Siden den gang har arkivet vokst og inneholder i dag en overveldende mengde unikt materiale presentert av kunstnere som Dan Graham, Paul McCarthy, Seth Price, Lawrence Wiener, David Grubbs, Thurston Moore og mange flere.

Det komplette arkivet til Radio Daniéle vil gjøres tilgjengelig i Bergen på 96.400MHz og 107.800MHz under hele utstillingsperioden, og det vil bli live radiosending fra Landmark med inviterte gjester torsdag 11. Februar kl 21:00.

Radio Danièle starter sine sendinger mandag 18. Januar kl 21:00 og vil sende mandager, tirsdager og torsdager fra kl 21:00 i samarbeid med Studentradioen i Bergen, srib.no.

For detaljert sendeskjema klikk her.

Radio Danièle vil også bli gjort tilgjengelig for live streaming på srib.no.

_Bilde:
Christopher Williams
Clockwise from Manufacturer Name
(Outer Ring)
Michelin
X M+S 89
Clockwise from Tire Size (Inner Ring)
135 R 15
72 Q E2 0281541
M + S
Tubeless
Radial
X
TF 852 20-2044
Tread: 1 Polyester Ply
+ 2 Steel Plies
Sidewall: 1 Polyester Ply
Canada and U.S. Codes Only
Max Load 355 Kg (780 Lbs)
Max Press. 350 kPa (51 PSI)
V-1
Douglas M. Parker Studio, Glendale,
California, January 03, 2008 -
January
04, 2008, 2008
Gelatin silver print
Framed: 37 1/8 × 33 5/8 × 1 1/2 inches
94.3 × 85.4 × 3.8 cm
Mat Window: 21 3/4 × 17 3/4 inches
55.2 × 45.1 cm
Print: 24 × 20 inches
61 × 50.8 cm
WILCH0244Z
Courtesy of the artist, Galerie Gisela Capitain, Köln and David Zwirner, New York._

Plattform: Christopher Williams
FREDAG 15. JAn Kl.: 18:30

For Example: Dix-Huit Leçons Sur La Société Industrielle (Revision 10)