Dorota Jurczak
Bzzz

Installation view Dorota Jurczak: Bzzz, Bergen Kunsthall 2018. Photo: Thor Brødreskift.  ©Bergen Kunsthall
Installation view Dorota Jurczak: Bzzz, Bergen Kunsthall 2018. Photo: Thor Brødreskift. © Bergen Kunsthall

Dorota Jurczak var relativt ukjent i sitt hjemland Polen, inntil hun viste utstillingen «Bzzz» ved Piktogram i Warszawa i 2015. Etter å ha bodd vel 15 år i Belgia og Tyskland, og med en rekke internasjonale utstillinger bak seg, vendte hun tilbake til sine polske røtter for å stille ut en rekke helt nye malerier, etsninger, skulpturelle vaser og objekter (dukker).

Ved første øyekast kan Jurczaks motiver synes tilforlatelige og utelukkende vakre, ettersom det er den rike sammenstillingen av farger, ulike materialer, blandingen av flate billedmønstre og skulpturelle former som slår en først, og som skaper et dynamisk og nærmest dekorativt helhetsinntrykk av utstillingen. Går man tettere på, og dykker dypere ned i ikonografien, vil man imidlertid se at de tilsynelatende enkle motivene rommer en drømmeaktig tvetydighet som leder mot det ugjennomtrengelige, dystre og uhyggelige. I maleriene__Bzzz__ og Bzzz Bzzz (begge 2013) vises for eksempel tids- og kjønnsløse figurer uten øyne som trykker på ringeklokker til usynlige dører, mens det prosaiske begrepet «fyrstikkhode» får ny og bisarr klang når vi dreier blikket videre til verket Zapalki (Match) fra 2014 og finner de to nevnte figurenes ansiktsprofiler gjenskapt i den røde svovelen. Kritiker Pablo Larios fanget denne understrømmen av ubehag, da han i en anmeldelse av utstillingen i Frieze skrev: «There’s the nightmarish suggestion that a head is a thing lit on fire, or that the head ‘buzzes’ like a doorbell».

Jurczaks kunstneriske uttrykk er komplekst og drar veksler på flere kunsthistoriske og kulturelle referanser. Mest åpenbart er kanskje plakatkunstens utvikling, med særlig vekt på etterkrigstidens surrealismebaserte Polish School of Posters, hvor samtidens politisk ladete symbolikk ble formgitt gjennom et individualistisk og absurd billedspråk. Det material- og håndverksbaserte aspektet, slik vi ser det uttrykt i glassvasene med leketøysaktige hoder, kan assosiere til både La Belle Époque i Frankrike på tidlig 1900-tall og Bauhaus i Tyskland noen år senere. Mens de tekstile dukkene, og utstillingen som helhet, kan leses med klare referanser til tsjekkisk dukketeater, animasjon og illustrasjonskunst.

Dorota Jurczak (f. 1978 i Warszawa, Polen) bor og arbeider i Warszawa.

I NO.5 re-presenteres kunstverk og utstillinger som er tidligere vist andre steder. Programserien er et motsvar til en økende akselerasjon av produksjon og resepsjon av kunst, og en anledning til å skru ned tempoet og fokusere på utvalgte utstillinger.

Utstillingen «Bzzz» ble vist ved Piktogram, Warszawa i 2015. Verkene i utstillingen ble først laget for utstillingen «Lucifers» ved Etablissement d’en face projects, Brussel (2015) og har senere vært vist ved Fundação Caixa Geral de Depósitos – Culturgest, Lisbon/ Porto (2016).

En ny publikasjon vil være tilgjengelig online og i vår butikk.

24.05. — 12.08.2018

Åpning
24. mai kl. 13:00

Omvisninger:
Hver søndag 14:00
27. mai kl. 13:00 Barnefamilier
14. jun kl. 18:00 Medlem