Nikima Jagudajev
Basically

Denne vinteren forvandler Bergen Kunsthalls sal V seg til et pågående live-arrangement i regi av danseren og koreografen Nikima Jagudajev. Rommet vil være åpent for publikum mens Jagudajev over tid, og i samarbeid med ulike aktører, utvikler et nytt verk med tittelen ‘Basically’.

Til denne åpne prosessen inviteres besøkende til å oppleve koreografi, øving, diskusjon og iscenesettelse av bevegelsesbasert arbeid som felles øyeblikk av kollektiv læring og skaperkraft, og se dette som selve kjernen i verket. Prosjektet er en reaksjon mot de endrede forhold live-arrangementer nå er utsatt for med hensyn til restriksjoner og smittevern, og har til hensikt å skape et trygt rom, samtidig som det forskes i nye muligheter for det å samles og delta.

Jagudajevs praksis handler om hvordan mennesker kommer sammen. Arbeidene hennes inviterer deltakere og publikum til å ta del i åpne, udefinerbare situasjoner, hvor man i fellesskap skaper nye rom og en ny alternativ kurs eller retning. Prosjektet innbefatter sekvenser med dans, men også mat, spådom, magi, musikk, klær og lyd. Disse elementene fungerer som uformelle invitasjoner til å engasjere seg på ulike måter, ved å stadig endre fokusområder og tilby ulike måter å delta på. Som ved en musikkfestival eller traveling fair ankommer Jagudajev og hennes samarbeidspartnere arenaen, infiltrerer på subtilt vis, forurenser og forvandler omgivelsene, før de drar videre. Hennes romlige arbeider hyller det fremmedartede og viser interesse for fraværet av representasjon, det vil si det som ofte utelates fra det allment sett kulturelt verdifulle eller ønskelige. I tillegg til et sitteområde med enkle benker for publikum, vil rommet også bestå av et lydstudio og en vegg med spesiallagede klær som vil bli brukt i forestillingene og ved daglige hendelser, som pinnekasting innenfor den gamle spådomsmetoden, I Ching.

Som et utgangspunkt for prosjektet vil Jagudajev holde auditions og øvelser som er åpne for dansere og kunstnere, musikere og aktivister, så vel som ikke-profesjonelle med interesse for bevegelse, koreografi, åpne prosesser og magi. I løpet av øvelsene vil flere samarbeidspartnere involveres ytterligere gjennom skjermer og nettstrømming. Lydsporet for ‘Basically’ vil bli produsert av komponisten Jordan Balaber, og vil omfatte lyd tatt opp i og rundt Bergen Kunsthalls utstillingssaler, innspillinger fra ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) og et partitur for elektrisk gitar, kontrabass og piano. Prosjektet vil kulminere i en serie med liveopptredener og deretter kun etterlate seg spor fra arrangementene, sammen med lydbildet, som også vil være tilgjengelig som vinylplate.

Utstillingen utgjør et sentralt rammeverk for vårt live-program «Speculative Histories». Forestillingene er organisert i samarbeid med Oktoberdans, BIT Teatergarasjen.

Basically
Hver dag 15:00 spilles opptaket av lydsporet til Basically i utstillingsrommet

Basically
Fre 19. mar
En syklisk og meditativ performance som finner sted over en lengre periode av tid. Arbeidet består av både dans, musikk og langsommere måter å samles på. Stykket kan besøkes 12. – 14. mars mellom 11:00 – 17:00, i tillegg til en egen kveldsoppsetning fredag 19. mars som en del av Borealis – en festival for eksperimentell musikk. Performancen kan sees i hele åpningstiden og har repertoar av koreograferte sekvenser som kan danses når som helst i løpet av dagen.

Kom når du vil i tidsrommet 18:00 – 00:00. Performancen har ingen start eller slutt, og kan oppleves når du vil, og hvor lenge du vil. Gratis.

Vinylplate lanseres 5. april
Nikima Jagudajev: Basically
Composition Jordan Balaber & Lester St. Louis
Featuring contributions from Bård Aarvik, Jordan Balaber, Nikima Jagudajev, June Jenkins, Chris Pawlusek, Salomon Poutsma, Lester St. Louis, Nikoline Ursin Erichsen
Released by Bergen Kunsthall
Price 200,-

Nikima Jagudajev (f. 1990) er en koreograf med base i New York og Brussel.

Kuratert av Scott Elliott

Utstillingen er en del av Re-Imagine Europe, delfinansiert av EU-programmet Kreativt Europa. Re-Imagine Europe er initiert av Sonic Acts (NL) og koordinert av Paradiso (NL) i samarbeid med Elevate Festival (AT), Lighthouse (UK), INA GRM (FR), Kontejner (HR), Landmark / Bergen Kunsthall (NO), A4 (SK), Disruption Network Lab (DE) og Ràdio Web MACBA (ES).

20.11.2020 — 05.04.2021

Åpningstider i påsken 2021:
Tir – man 11:00 – 17:00
Tor 11:00 – 20:00

Gratis inngang!

Smittevern:
Vi gjør oppmerksom på at vi på grunn av de nye nasjonale retningslinjene har redusert maksimalt antall besøkende i utstillingen og bokbutikken til 5. Maksimalt antall besøkende i utstillingen med Jef Geys er 30.

Ta vare på deg selv og andre. For å hindre smittespredning minner vi alle på om å holde 2-meters avstand og god håndhygiene. Vi anbefaler alle å bruke munnbind når de besøker utstillingen. Ikke møt opp dersom du føler deg uvel eller har symptomer på luftveisinfeksjon.

Related