Aydan Murtezaoglu Fotografier

I samarbeid med årets Festspillutstiller, Anne Katrine Dolven, har Bergen Kunsthall invitert den tyrkiske kunstneren Aydan Murtezaoglu til å stille ut i No.5. Murtezaoglu arbeider med mange forskjellige uttrykksmiddel, men viser her et utvalg fotografier fra sin seneste produksjon.

Aydan Murtezaoglus fotografier er poetiske betraktninger av hennes egne sosiale og hverdagslige omgivelser. Den tyrkiske kulturens mange fasetter er tydelig tilstede i hennes arbeider. Betrakteren blir kjent med en kultur der urban by-larm blandes med folkelig lek i rurale omgivelser. Kunstneren selv er ofte tilstede i fotografiene og hun viser seg i situasjoner der hennes egen subjektivitet blir reflektert. Hennes usikkerhet blir vår usikkerhet og hennes tvil blir også vår tvil. Uten å være direkte politiske setter bildene et fokus på den ubestemmelighet og rådløshet som preger hennes verden.

I Aydan Murtezaoglus fotografier visualiseres forholdet mellom den synlige virkelighet og kunstnerens indre verden. Noen av bildene har et surrealistisk preg, der lyssetning og komposisjon skaper en teatralsk stemning rundt absurde handlinger. I “ Antenna” fra 2000 har kunstneren selv snudd ryggen til oss mens hun står på et hustak med utsikt over Istanbul. Hun holder fast i en antenne og bøyer seg mot høyre mens hun gjør et forsøk på å holde balansen mot den sterke vinden. Hun risikerer å falle, men likevel gjør hun et forsøk på å motta beskjeder fra en ytre verden. Betrakterens blikk er bare mulig over hennes skuldre.

Aydan Murtezaoglus er født i 1961. For tiden bor og arbeider hun i Istanbul. Dette er hennes første utstilling i Norge.

Dato: 20. mai – 8. august 2004