Anna Tuori og Maiju Salmenkivi Private Space

De finske kunstnerne Anna Tuori og Maiju Salmenkivi er begge del av den vitale samtidskunstscenen i Finland. De har sin utdannelse fra Kunstakademiet i Helsinki, hvor de nå bor og arbeider. “Ønsket er ikke her å beskrive det selvsagte, men vise til skjulte og latente elementer i egen erfaringskrets.”

Tuori og Salmenkivi jobber med maleriet. På ulike måter prøver de å unngå tradisjonelle hierarkier som de mener er knyttet til dette mediet. Gjennom store variasjoner i stil og presentasjon ønsker de å bevege seg bort fra diskusjoner koblet til det abstrakte og det figurative.

Maju Salmenkivi reflekterer over egne omgivelser i sine bilder. Som et utgangspunkt for maleriene bruker hun ofte fotografiet for å få frem det umiddelbare i det hun ønsker å formidle. Anna Tuori legger større vekt på de maleriske egenskapene som farge, bevegelse og overflate. Ønsket er ikke her å beskrive det selvsagte, men vise til skjulte og latente elementer i egen erfaringskrets. På tross av formale ulikheter har de et felles utgangspunkt i feltet mellom individuelle minner og delt visuell underbevissthet. Maleriene viser hos begge en lettsindig lek med nostalgi og svart humor. Utstillingen “Private Space” er en produksjon for No.5 der kunstnerne har satt sammen sine nyeste arbeider.

Dato: 4. april – 7. mai 2003