Unge kunstkjennere: this is personal
Abdi Malik

Da jeg gikk inn i ulike rom i utstillingen, ble jeg slått av hvor mange verk som var der. Hvert rom hadde sin egen følelse og tema, og det så ut til at mye tanke hadde blitt satt inn i hvert steg av å lage dem.

Det første jeg merket var de sterke visuelle grepene som ble tatt i hvert enkelt rom. Kunstnerne fanget øyet mitt med en gang jeg kom inn i rommet. Jeg ble umiddelbart trukket mot Morten Underbjerg sitt verk Fernisering, som lignet på et McDonald’s hoppeslott. Fargene var lyse og livlige, og det var noe kjent og behagelig med designet som vekket nostalgiske minner i meg. Jeg kunne nesten høre latteren og følelsen av spenning fra barndommens besøk på lekeplassen. Men under den glitrende falske kledningen lå det en underliggende ubehagelighet som begynte å gnage i bakhodet mitt. Bak uttrykket av lykke lå det en skjult verden, en virkelighet som handlet om kommersialisering og maktspill. Symbolikken bak bildet begynte å bli tydeligere ettersom jeg betraktet det nærmere. Hoppeslottet, en symbolsk representasjon av uskyldig moro og glede, hadde blitt transformert til en reklame for en global kapitalist. Det var som om kunstneren hadde fanget øyeblikket av lykke, og gjort det om til et symbol på konsumkultur og utnyttelse. Plutselig føltes den velkjente logoen ikke så uskyldig lenger. Jeg kunne føle hvordan den underliggende ubehageligheten begynte å vokse i meg, som en klump i magen som nektet å forsvinne. Bildet tvang meg til å konfrontere de vanskelige spørsmålene om samfunnets avhengighet av forbruk, den skjulte kostnaden av masseproduksjon og de ulike maktforholdene som eksisterer i verden.

Den generelle energien jeg fikk fra hvert enkelt rom var kompleks og fangende. Kunstnerne hadde klart å formidle budskapene sine på en fin måte. Som helhet opplevde jeg utstillingen som sterkt emosjonelt ladet, og tittelen this is personal ga mening etter hvert som jeg arbeidet meg gjennom verkene. Det var tydelig at kunstnerne hadde laget noe som ikke bare visuelt imponerende, men også personlig viktig for dem selv. Spesielt Alle jentene mine <3 Kom tilbake til meg!.

Hva betyr kunst for meg? Jeg tror det handler om å undersøke og uttrykke vår indre verden på en måte som er både for deg selv og med andre. Kunst kan få oss til å se verden fra et helt annet perspektiv og tvinge oss til å tenke eller føle annerledes enn vi har gjort før.

Tekstene