Toril Johannessen er festspillkunstner for 2024

Foto: Kobie Nel

Bergen Kunsthall har gleden av å presentere Toril Johannessen som festspillkunstner for 2024! Johannessen er oppvokst i Harstad, studerte ved Kunsthøgskolen i Bergen og bor og arbeider for tiden i Bergen. Johannessen er internasjonalt anerkjent for sitt arbeid og har deltatt i nasjonale og internasjonale biennaler og prestisjetunge utstillinger som blant annet documenta 13 (2012) i Kassel, Munchmuseet i bevegelse (2018) og Museet for Samtidskunst, Nasjonalmuseet (2016) i Oslo, i tillegg til offentlige utsmykkingsprosjekter for Bergen Rådhus (2022) og Evenes Flystasjon (2023).

Et sentralt tema i Johannessens arbeid er utforskningen av strukturer og rammeverk for kunnskap. Fra folkelige kunnskap til vitenskapelige tilnærminger utforsker hun et bredt spekter av områder med ulike tradisjoner og betingelser, og belyser de mangfoldige forbindelsene mellom dem. Historiske kontekster knyttes sammen med nyere teknologiske utviklinger, og kaster lys over hvordan disse faktorene samhandler og former hvordan vi oppfatter og skaper virkeligheten. Johannessen arbeider med ulike medier, inkludert trykk, informasjonsgrafikk, tekst og installasjoner.

«Det er med stor stolthet at vi presenterer Toril Johannessen som kunstner for Festspillutstillingen 2024! Helt siden starten av 2010-tallet har hun markert seg internasjonalt som en av de mest fremtredende kunstnerne som arbeider med en konseptuell og undersøkende tilnærming. I Norge har Johannessen etablert seg som en nøkkelkunstner i sin generasjon, og hennes fremragende praksis utforsker forholdet mellom kunst og ulike former for kunnskapsproduksjon. Med base i Bergen, gir det oss som en lokalt forankret organisasjon stor glede å samarbeide med en kunstner fra vårt eget nærmiljø på denne betydningsfulle utstillingen – vi ser frem til å oppleve hva hun vil presentere i festivalutstillingen for 2024!»
– Axel Wieder, direktør ved Bergen Kunsthall

Informasjon som materiale er sentralt i mange av Johannessens prosjekter, blant annet ved å utvikle egne metoder for datasett som danner grunnlag for verkene. Med denne tilnærmingen utfordrer hun konvensjonelle grenser mellom kunst og vitenskap og synligjør samfunnsmessige strukturer og hendelser som ellers kan virke utilgjengelig. Utstillingen på Bergen Kunsthall vil ta utgangspunkt i kunstnerens aktuelle undersøkelser omkring militær tilstedeværelse og den geopolitiske situasjonen i nordområdene.

«Johannessen har en enestående evne til å utfordre etablerte synspunkter og utforske hvordan ulike metoder og formspråk påvirker våre måter å oppfatte verden på. Gjennom hennes verk blir publikum oppfordret til å reflektere over sin egen rolle som deltakere i en stadig skiftende virkelighet.»
– Silja Leifsdottir, utstillingskurator Bergen Kunsthall

Pressekontakt:
Emilio Sanhueza
emilio@kunsthall.no

Om kunstneren
Johannessen har sin mastergrad fra Kunsthøgskolen i Bergen (nå KMD, Universitetet i Bergen), i tillegg til studieopphold ved Det Kgl Danske Kunstakademi og Konsthochschule Berlin Weißensee, samt ved kunstnerdrevne Mountain School of Arts, Los Angeles. Nylig separatutstillinger inkluderer et prosjekt for Entrée og Trykkeriet, Bergen (2019); Munchmuseet i bevegelse, Oslo (2018); ARoS, Aarhus (2017); Hordaland kunstsenter, Bergen (2017); Trondheim Kunstmuseum (2016); og Museet for Samtidskunst, Nasjonalmuseet, Oslo (2016). Forutenom documenta 13 (2012) i Kassel har hun også deltatt i store utstillinger ved Munch, Oslo (2022);Malmö Konstmuseum (2021); LIAF – Lofoten International Art Festival (2019); 13th Dak’Art Bienniale de Dakar (2018); Plug in ICA i Winnipeg (2017); og Istanbulbiennalen (2013).

Om Festspillutstillingen
Festspillutstillingen er en av Norges viktigste samtidskunstutstillinger, og regnes som det mest prestisjefylte oppdraget for en norsk kunstner i sitt hjemland. Kunstneren velges av Bergen Kunsthalls kuratoriske stab og har vært produsert og vistved Bergen Kunsthall hvert år siden 1953. Blant nylige festspillkunstnere finner du Camille Norment (2023), Lene Berg (2022), Elisabeth Haarr (2021), Joar Nango (2020), Joar Nango (2020), Ane Hjort Guttu (2015), Marianne Heier (2012), Børre Sæthre (2007), Elmgreen & Dragset (2005), AK Dolven (2004), Bjarne Melgaard, (2003), Olav Christopher Jenssen (2000) og Marianne Heske (1993).

Bergen Kunsthall
Bergen Kunsthall er et senter for samtidskunst som presenterer utstillinger og arrangementer av internasjonale kunstnere. Landmark er vår serie med live-arrangementer som inkluderer konserter og klubbkvelder i helgene. I tillegg har vi et bredt formidlingstilbud og en rekkedebatter som er åpne for alle. Institusjonen ble etablert som Bergens kunstforening i 1838 og har siden 1935 holdt til i arkitekt Ole Landmarks funksjonalistiske bygning, med utstillingsrom, kafé og bokbutikk. Bergen Kunsthall støttes av Kulturdepartementet, Bergen kommune og Vestland fylkeskommune.