Plattform: Philippe Rekacewicz

Plattform: Philippe Rekacewicz from Bergen Kunsthall on Vimeo.

I anledning Toril Johannessens Festspillutstilling 2024: «Avskrekking og beroligelse» inviterer Bergen Kunsthall til en samtale med Philippe Rekacewicz om «Radical Mapping: A Practice Between Art, Science, and Politics». Rekacewicz vil ta for seg kartets sosiale og politiske kompleksiteter.

Det finnes ikke noe som heter et uskyldig kart.

Kartografi har vært revet mellom vitenskap og kunst i lang tid. Både forskere og kunstnere har hevdet eierskap til disiplinen på grunn av kompleksiteten til det et kart representerer. Et kart bruker data som må håndteres vitenskapelig, men bruker også kunstneriske elementer som former, farger og bevegelser. Derfor må det samme materialet håndteres med kunstneriske og estetiske sensibiliteter. Kart produserer en visjon av verden fra perspektivet til kartografens — et bilde som representerer en spesifikk visjon, for eksempel måten kartografen ser, forstår og tolker verden på. I så måte er kartlegging en grunnleggende sosial og politisk handling.

Philippe Rekacewicz, født i Paris i november 1960, er en geograf, kartograf og informasjonsdesigner. Etter å ha fullført geografistudiene ved Universitetet i Paris I (Panthéon-Sorbonne), ble han — fra 1988 til 2014 — en permanent bidragsyter til den franske månedsavisen Le Monde Diplomatique. Samtidig, fra 1996 til 2008, ledet han en kartografisk enhet i Norge i FNs miljøprogram (UNEP), GRID-Arendal. Han ledet en rekke oppdrag til Sentral-Asia og Kaukasus som en del av det tverrfaglige programmet “miljø og sikkerhet”. Siden januar 2021 har han vært forsker tilknyttet Institutt for samfunnsvitenskap ved Wageningen University i Nederland som en del av programmet «Embodied Ecologies». Han var medforfatter av «Cartographie radicale: explorations», utgitt av Éditions La Découverte i oktober 2021.

Lør 8. juni 2024
12:00