Plattform: Jonas Ekeberg

Velkommen til Plattform-foredrag og boklansering med Jonas Ekeberg!
Boken “Postnordisk – Den nordiske kunstscenens vekst og fall 1976–2016” av Jonas Ekeberg utgjør den første omfattende presentasjonen av nordisk kunst og kunstliv i overgangen fra postmodernismen til det som i dag kalles «samtidskunstens epoke».

Foredraget er åpent for alle og blir holdt på engelsk.

Boken gis ut av Torpedo Press og er tilgjengelig fra 18. oktober (sjekk ut: www.torpedobok.org)

Fortellingen er konsentrert rundt tre historiske situasjoner: Begynnelsen av 90-tallet, da kunstnere, kritikere og kuratorer på de «nye» kunstscenene utfordret den nordiske postmodernismen, slutten av 90-tallet, da nittitallskunstnerne fikk den omstridte merkelappen «det nordiske mirakelet», og 00-tallet, da man opplevde en venstredreining av kunstinstitusjonen og en høyredreining av kulturpolitikken.

Boken presenterer nærlesninger av kunstverk, utstillinger, publikasjoner og institusjoner gjennom førti år, og utgjør samlet et historisk og politisk portrett av kreftene som former
kunstsamtalen. Forfatteren behandler dette temaet med faglig grundighet og språklig letthet, og legger vekt på å lytte til kunstfeltets egne stemmer. Dette skaper en levende kunsthistorie som omhandler temaer som nordisme, feminisme, nettkultur, identitetspolitikk, sosial kunst, globalisering og kapitalismekritikk.

Jonas Ekeberg er sjefredaktør for nettidsskriftet Kunstkritikk og kritiker i Aftenposten. Han er utdannet kunstner og har vært aktiv som kritiker, kurator, redaktør og institusjonsleder i det nordiske kunstfeltet siden begynnelsen av nittitallet. Ekebergs siste utgivelser omfatter “80 millioner bilder – Norsk kulturhistorisk fotografi 1855–2005” og “Kunsten å falle – Fotografier av norsk performance og prosesskunst 1966–2009”.

9. november 2019 Kl.: 15:00