Plattform: Dimitris Dalakoglou

isning av en videoforelesning med Dimitris Dalakoglou i forbindelse med Joar Nangos Festspillutstilling 2020 som åpnet 4. september og står til 8. november.

Forelesningen vil bli vist på skjerm inne i utstillingen i sal 2 som en del av installasjonen “Girjegumpi / Samisk arkitekturbibliotek”. Begrensede plasser.

Gratis inngang men arrangementet har begrenset kapasitet som følge av de gjeldende restriksjoner. Det er viktig at alle besøkende forhåndsbestiller billetter:
landmark.ticketco.events

Ikke møt opp dersom du føler deg uvel eller har symptomer på luftveisinfeksjon. Vi minner ellers alle om 1-metersregelen og god håndhygiene for å hindre smittespredning.

Dalakoglou er professor i sosialantropologi ved Vrije University Amsterdam, og er blant de som har arbeidet tettest med å analysere krisen i Hellas siden 2010. Hans forskning omhandler mobilitet og urbane offentlige rom. Dalakoglou bidrar med en ny tekst i en bok som vil bli publisert i forbindelse med Nangos utstilling.

Du kan også følge visningen av foredraget live her:

Blant Dalakoglous seneste bøker er The Road (2017). Motorveier er en del av en eksplisitt kulturmateriell nexus som inkluderer hus, byarkitektur og kjøretøy. Komplekse sosiopolitiske fenomener som EUs grensesikkerhet, nasjonalistisk politikk, kapitalisme etter den kalde krigen og økonomiske kriser setter alle spor i det konkrete. The Road utforsker klassiske antropologiske og sosiologiske kategorier av analyser med direkte referanse til infrastruktur, og gir unik innsikt i de politiske og kulturelle prosessene som fant sted over hele Europa etter den kalde krigen. Mer spesifikt kaster boken lys over politiske og økonomiske forhold på Balkan i den sosialistiske perioden etter den kalde krigen, med særlig fokus på Albania, et av de minst undersøkte landene i regionen.

Under Joar Nangos prosjekt European Everything for documenta 14 i 2017, gjennomførte Nango en rekke samtaler med Dalakoglou. European Everything er et godt eksempel på Nangos arbeidsmetode, hvor han kjørte i en gammel varebil fra Tromsø til Aten – eller Europa på langs – noe som var i tråd med utstillingens Nord-Sør tematikk, men som også understreker den tematikken Nango ofte jobber med, der migrasjon, forflytning og det nomadiske er et viktig utgangspunkt. Veien som sentral infrastruktur for forflytning gjennom Europa er således et felles referansepunkt for Nango og Dalakoglou, som også deler en interesse for nomadisme og forflytning, og hvordan (illegal) sirkulasjon av mennesker og kapital preger dagens Europa.

Andre bøker av Dalakoglou er Critical Times in Greece (2018), Crisis-scapes (2014), Roads and Anthropology, (2014, 2012) and Revolt and Crisis in Greece (2011). Dalakoglou har jobbet etnografisk i grensene og byområdene på Balkan og Hellas siden 2003. I 2017 ble han tildelt en NWO Vidi-bevilgning for sitt prosjekt “Infra-Demos” som studerer infrastrukturell deltakelse i kriser Hellas. I 2012 ble han tildelt ESRC Future Research Leaders-stipend for sitt prosjekt “Crisis-Scapes”, som studerte offentlige byrom i Athen. Han har co-produsert fem minidokumentarfilmer.

Ikke møt opp dersom du føler deg uvel eller har symptomer på luftveisinfeksjon. Vi minner ellers alle om 1-metersregelen og god håndhygiene for å hindre smittespredning.

Plattform er Bergen Kunsthalls serie med forelesninger og debatter.

28. oktober 2020 Kl.: 20:00
Online