Besøk vår bokbutikk eller send e-post til publications@kunsthall.no dersom du ønsker å kjøpe, eller har spørsmål om, våre publikasjoner.
Tittel: Things Keep Their Secrets
Utgitt av: Bergen Kunsthall i samarbeid med Motto, 2017
Redaksjon: Martin Clark, Emily Wardill
Kunstner: Emily Wardill
Tekster: Michael Marder og Kirsty Bell, samt en samtale mellom Martin Clark og Emily Wardill
Formgivning: Pedro Nora (Portugal), noradesign.net
Sideantall: 175
Språk: Engelsk
Pris: 300,-NOK
I forlengelsen av Emily Wardills utstilling “Matt Black and Rat” ved Bergen Kunsthall 20. januar – 26. mars 2017, har vi gleden av å presentere publikasjonen Things Keep Their Secrets, utgitt i samarbeid med Motto. Boken er omfattende og mangefasettert i sin natur og består av både verksinformasjon og stillbilder fra kunstnerens seneste arbeider, unike fumager som manuelt er lagt inn i hvert enkelt av de 750 eksemplarene – i tillegg til nye tekster av filosof Michael Marder og kritiker Kirsty Bell. En samtale mellom utstillingens kurator Martin Clark og kunstneren selv løper også gjennom boken og binder det hele sammen gjennom en karakteristisk design, som ved tekst og tegn mer enn antyder Wardills tilstedeværelse i den redaksjonelle prosessen.
Som et styrende formalt grep, innledes boken med en faksimile fra studien “The Dynamics of Risk Amplification and Attenuation in Context: A French Case Study”, skrevet av antropologene Marc Poumadère og Claire May i 2003. I likhet med Emily Wardills hovedverk til utstillingen, filmen No Trace of Accelerator (2017), tar studien utgangspunkt i en rekke tilsynelatende spontane branner i den avsidesliggende franske byen Moirans-en-Montagne i 1995-96. Før mysteriet ble oppklart avstedkom hendelsene både individuelle og samfunnsstrukturelle reaksjoner, og det er dette som utgjør selve kjernen i både studien og kunstverket. Men der Poumadére og May i sin studie ser på landsbybeboernes handlingsmønstre ut fra en antropologisk metode og beskriver hvordan brannene innledet en fase der frykt, panikk og overtro fikk spre seg i det lille samfunnet, bruker Wardill eventyret og grøsserhistoriens struktur og mytologi til å skape en rekke konstruerte og stiliserte filmatiske kulisser befolket av arketypiske karakterer, løst basert på de virkelige hovedpersonene og hendelsene. Som del av dette universet introduserer hun brannen som både idé og modell for energi og objekter; et kaotisk og uforutsigbart fenomen, og en metafor for ulike tilstander av frykt, usikkerhet og redsel.