Sergej Jensen

Besøk vår bokbutikk INK, eller send e-post til publications@kunsthall.no for spørsmål om publikasjoner.

I forbindelse med det aktuelle spørsmålet om hva maleriet fremdeles kan være og uttrykke i vår samtid, har Sergej Jensens kunstnerskap helt siden 90-tallet blitt viet mye oppmerksomhet. Dette fordi den klassiske forståelsen av maleriets egenskaper utfordres hos Jensen gjennom hans grunnleggende metodikk som går ut på “å male uten maling”.

På tross av den strengt komponerte og minimalistiske estetikken, arbeider Sergej Jensen med å gi maleriene et spontant og lekent preg. Kunstneren benytter seg av utradisjonelle materialer og objekter. Han arbeider gjerne på ubehandlet lerret, lin eller ull som han siden fargelegger med akryl og gouache for så å montere løsrevne tøystykker, papirsedler, krydder, perler og glitter på. Jensen er også kjent for å henge sine stoffer ut av vinduer slik at sol og regn får prege overflatene, samtidig som han bruker klor og fargestoffer iblandet blekemiddel til å tone ned glansen. Og ved ikke å skjule sømmene mellom de ulike stoffene, oppnås blant annet det flyktige uttrykket slik vi kjenner det igjen fra tegnekunsten.

Jensens malerier synes alltid å vippe på randen av et stup som de likevel aldri faller utfor. Det skjøre og samtidig røffe uttrykket kompenseres av distinkte tegn på kunstnerisk sensibilitet og ornamental skjønnhet.

Denne katalogen inneholder et stort utvalg av Sergej Jensens sentrale arbeider fra midten av 1990 tallet til i dag, samt utstillingsdokumentasjon fra en rekke prosjekter i samme periode. Blant utstillingene som presenteres er Jensens separatutstilling i Bergen Kunsthall i 2008. I tillegg inneholder publikasjonen tekster skrevet av Peter Eleey, Helmut Draxler, Jacob Fabricius, Rainald Goetz, Dirk von Lowtzow, Melanie Ohnemus, Susanne Pfeffer, og Heidi Zuckerman Jacobson.

Publisert av: Distanz Verlag i samarbeid med Aspen Art Museum, Bergen Kunsthall, KunstWerke Berlin, Malmö Konsthall, MoMa PS1 og Portikus., 2011
Kunstner: Sergej Jensen
Tekst: Helmut Draxler, Peter Eleey, Jacob Fabricius, Rainald Goetz, Melanie Ohnemus, Susanne Pfeffer, Heidi Zuckerman-Jacobson
Katalogdesign: Manuel Raeder
Antall sider: 294
Antall illustrasjoner: ca. 330
ISBN: 978-3-942405-06-5
Flexcover: 22 × 29,5 cm
Språk: Engelsk / Tysk
Pris: NOK 320 / EUR 39,90