Earthworks
Matskogvandring på Landås med Lars Holdhus og Benedicte Brun
13:00

Mens utstillingen «Earthworks» nærmer seg slutten begynner alt liv rundt oss å nærme seg våren, og vi avslutter utstillingsperioden med en guidet tur i Matskogen på Landås hvor man får en introduksjon til hvilke flerårige planter som dyrkes der og hva de er nyttige til. Hva er egentlig en matskog, hvilke funksjoner kan den ha og hvordan kan vi skape flere skoghager i Bergen? Det blir servering av mat og te basert på ingredienser fra matskogen og lokale råvarer. Maten blir vegansk og glutenfri, både voksne og barn er velkomne.

Matskogen på Landås ble startet i 2012 og er en demonstrasjonsskog for regenerativt landbruk. Matskogen ligger nydelig til i den sørvendte skråningen opp mot Ulriken. Skogen driftes av frivillige og er åpent for alle. Målet med matskogen er å kombinere god naturforvaltning og matproduksjon, lage et sosialt møtested for lokale og frivillige og lære folk om hva en skog kan være. Fram til 2010 var området dekket av en produksjonsskog. Da produksjonsskogen ble hugget, ble ideen om en matskog skapt. Matskogen på Landås består av over 100 ulike matplanter. I tillegg er det mange spiselige planter som vokser vilt på området. Noen av plantene er frukttrær, nøttetrær, storfruktet hassel, edelkastanje, valnøtt, apenes skrekk og sibirfuru, bærbusker, flerårige urter og flerårige grønnsaker som asparges, strandkål, bladlilje, storkonvall, nikkeløk, ramsløk, strutseving og udo. Av litt mindre vanlige bær og frukt har det blitt plantet bl.a. bærmispel, tindved, aronia, sølvbusk, stikkelsbærkiwi, salal, blåbelg og ildkvede.

Praktisk info: Det er noen parkeringsplasser helt opp ved matskogen som ofte er tilgjengelige, men det er best å ta offentlig transport eller sykle. Fra sentrum kan man ta bussrute 12 til Sollien Nord, herfra er det ca 10 minutt å gå. Det er ingen tydelig skilting til vei opp til matskogen så det kan være lurt å søke det opp på forhånd.

https://matskogenlandas.no/matskogen/om-matskogen/

Lars Holdhus er en norsk kunstner og mat-skogarbeider. I tillegg til å være en aktiv frivillig deltager i Matskogen på Landås, driver Holdhus prosjektet Good Praxis sammen med Juha van’t Zelfde. Han er for tiden opptatt med et prosjekt kalt Nedvekst for kunstnere sammen med Arnau Sala Saez. Lars Holdhus er en del av utstillingen «Earthworks» med er verk i samarbeid med Matskogen på Landås.

Benedicte Brun er en økolog med utdanning fra Universitetet for bioteknologi i Norge. Hun er kjent for sitt engasjement i Global Transition Network, der hun har startet flere eksperimenter med å utvikle matskoger i den vestnorske konteksten. Gjennom disse prosjektene, skaper hun levende frøbanker og kaster lys over utfordringene med å dyrke mat i urbane områder preget av industriell forurensning.

13:00
Gratis
Sted: Matskogen på Landås

Related