Plattform
Soils
14:00

Nora S. Vaage digging for blue clay at Sognsvann

Ida Bencke (Laboratory for Aesthetics and Ecology, Copenhagen)
Teresa Cos Rebollo (Van Abbemuseum, Eindhoven)
Nora Sørensen Vaage (NOBA – Norwegian BioArt Arena, Ås)

Dette Plattform-arrangementet presenterer tre internasjonale prosjekter med ulike tilnærminger til jordsmonn som metaforer og materier. Teresa Cos Rebollo er kurator for «The Soils Project». Dette er et pågående og forskningsbasert eksperimentelt prosjekt av Van Abbemuseum i Eindhoven, TarraWarra Museum of Art i Australia og Struggles for Sovereignty, et kollektiv basert i Yogyakarta, Indonesia. Ida Bencke vil snakke om kuratorpraksisen til «Laboratory for Aesthetics and Ecology» i København og det flerårige prosjektet «Hosting Lands». Nora Sørensen Vaage er forskningsleder ved NOBA og skal snakke om flere prosjekter som fokuserer på å utvide relasjoner mellom mennesker og jord.

Teresa Cos Rebollo: The Soils Project

Tittelen “Soils” kommer fra den palestinske tenkeren, forfatteren og tidligere matematikeren Munir Fasheh som foreslår fire jordarter som kjernen til livet på jorden. Hans fire jordarter er “earth soil, the cultural soil, the communal soil, and the spiritual soil”. Utstillingen tar for seg menneskelige forhold til disse jordsmonnene og livet de muliggjør på bestemte steder over hele jorden. Den tar for seg de vanskelige og voldelige forholdene mellom regioner i verden, i nasjonalstater som er kjent som Australia, Colombia, Indonesia, Mexico, Nederland og Pakistan. Soils er et samarbeidsprosjekt mellom TarraWarra Museum of Art, Australia, Struggles for Sovereignty, Indonesia og Van Abbemuseum, Nederland.

Teresa Cos Rebollo studerte kunsthistorie ved universitetet i Barcelona og kulturøkonomi og entreprenørskap ved Erasmus University Rotterdam. Siden 2019 har hun vært assisterende kurator i Van Abbemuseum hvor hun har koordinert flere prosjekter og utstillinger, inkludert: “The Otolith Group: Xenogenesis” (2019-2023), “Parallel Lives, Parallel Aesthetics: Gülsün Karamustafa & León Ferrari” (2021) -2022), “María Lugones Decolonial Summer School” (2020-2024) og “Soils” (2020-2025).

Ida Bencke: Hosting Lands
«Hosting Lands» er en saktevoksende, desentral utstillingsbevegelse som utspiller seg rundt land, forholdet mellom vert og gjest, og koblingen mellom det hyperlokale og det globale. I løpet av tre år vil utstillingen bevege seg mellom seks steder i hele Danmark og engasjere lokale og internasjonale kunstnere, aktivister og miljøer. Hosting Lands utforsker hvordan vi kan forvalte og ta vare på land på en annen måte gjennom fellesskap av konvensjonelle jordbruksland og ved å arbeide på en kollektiv måte som reagerer på stedet. Hosting Lands orienterer seg mot fremtider utover selve utstillingsbevegelsen ved å tilby muligheter for å bebo kunstneriske rom som arkitektur i hverdagen og skape varig endring i landskapene og verdenene som står på spill.

Ida Bencke er medgründer av det selvorganiserte kollektivet Laboratory for Aesthetics and Ecology, og medkurator for utstillingsprosjektet Hosting Lands. Hun er også PhD-stipendiat ved Københavns Universitet under forskningsprosjektet: OIKOS. En kulturell analyse av omsorg og krise i det 21. århundre

https://hostinglands.com/

Nora S. Vaage: Norwegian Bioart Arena – Extending Human-Soil Relationships
Nora S. Vaage er hovedforsker ved NOBA – Norsk Bioart Arena. NOBA er kunstavdelingen til Vitenparken Campus Ås, og arrangerer kunstutstillinger og arrangementer med norske og internasjonale kunstnere og forskere med fokus på bærekraftig utvikling, miljø og biovitenskap. Nora er filosof og forsker i kunst- og medievitenskap, og i sin rolle ved NOBA fungerer hun som et bindeledd mellom kunst og akademia. Hun jobber også som førsteamanuensis i kunst- og medievitenskap ved NTNU – Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og ved Nord universitet. Nora har i mange år satset på bio- og økokunst og biohacking. Hennes nyere forskning fokuserer på spenningene i omsorgs- og miljømedier, og hun er hovedetterforsker av arbeidspakken Experiential Soils innenfor forskningsprosjektet «Anthropogenic Soils: Recuperating Human-Soil Relationships on a Troubled Planet» (2022-28).

https://noba.art/whats-on/symposium-2023/

14:00
Upstairs
Gratis

14:00 Introduksjon
14:15 Samtaler
15:30 Diskusjon
16:30 Avslutning

Related