VOLT
Sissel M. Bergh: Elmie
19:00

Elmie er et sørsamisk ord som betyr både himmel, luft og uvær. Kunstneren Sissel M. Bergh kaller sin nye film et dokumentarisk dikt om luft, pust, vind, fugler og fjell – og vindkraft. Filmen er en sørgesang.

Bergh har gjennom flere år fulgt prosessen og motstanden mot byggingen av de industrielle vindkraftanleggene på Fovsen/Fosen. Hun har i lengre tid arbeidet med sørsamiske spor og tilstedeværelse i og langs kysten av Møre og Trøndelag, og betydningen samisk kultur har og har hatt i dette området. Hun undersøker hvordan det sørsamiske språket kan være en nøkkel til å avdekke fortiden. Hun utforsker samiske stedsnavn, ord, hellige steder, fjell, offerplasser, minner og myter som sammen kan hjelpe oss til å gjenopprette forbindelsene til landet og alle dets beboere, også de ikke-menneskelige. Kan magien gjenoppdages, slik at alle kan leve med og i våre omgivelser?

Elmie (2023) er andre del av serien knowhowknow – en serie med flere korte filmer av kunstneren Sissel M. Bergh som undersøker hvordan vi forstår og kjenner verden. Filmene tar utgangspunkt i det geografiske området fra Frohavet utenfor Trøndelagskysten til grensefjellene mot Jämtland. Elmie hadde nylig premiere som del av gruppeutstillingen «Giltebe!» ved LevArt i Levanger. «Giltebe!» var en utstilling og et kunstprosjekt som feiret at Levanger har fått det offisielle sørsamiske navnet Levangke. Den første filmen i serien er Tjaetsie (2018), som betyr vann.

Sissel Mutale Bergh er en kunstner basert i det sørvestlige Saepmie i Tråante/Trondheim og Fovsen/Fosen. Gjennom film, objekter, skulptur, installasjon, maleri, tegning og tekst undersøker hun hvordan vi kan knytte oss til og forstå verden rundt oss. Nylige utstillinger er blant annet «Giltebe!» LevArt (2023); Speaking back, Kunsthaus Hamburg (2023); Kunna, Guanna, Concha, Kunsthall Trondheim (2023); »Jeg kaller det kunst», Nasjonalmuseet (2021); Alakkaajut, Urban Shaman gallery, Winnipeg, Canada (2022); Sydney-biennalen (2020) og GIBCA, Gøteborg internasjonale kunstbiennale (2019). Bergh er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo og University of Technology, Durban, Sør-Afrika.

Medvirkende i filmen er blant annet deltakere fra fuglekjennskapstudiet ved Nord universitet, Åerjel Fovsen Njaarke sijte/Søndre Fosen reinbeitedistrikt og musiker Torgeir Vassvik.

Filmen er produsert med støtte fra Midtnorsk filmsenter, Kulturrådet og Vederlagsfondet.

Volts program er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen kommune.

Dørene åpner: 19:00
Gratis

Regi: Sissel M Bergh
Musikk/lydbilde: Hilde Marie Holsen
Animasjon: Tuva Synnevåg/Mikrofilm AS