Elisabeth Haarr, Eline Mugaas, Steinar Sekkingstad
Plattform
14:00

Velkommen til denne samtalen mellom kurator Steinar Sekkingstad, kunstner Eline Mugaas og årets Festspillutstiller Elisabeth Haarr.

Merk: Arrangementet er gratis men på grunn av begrenset kapasitet og de gjeldende begrensninger må alle forhåndsregistrere seg. Påmelding på Ticketco fra 19. mai

Samtalen blir holdt på norsk.

Elisabeth Haarr har gjennom mer enn 50 år vært blant våre mest betydningsfulle kunstnere. Siden slutten av 1960-tallet har hun arbeidet med tekstil innenfor en rekke ulike uttrykk; fra tidlig eksperimentering med billedvevens potensiale som moderne billedkunst, til politiske arbeider med aktivistisk budskap på 1970-tallet, og senere skulpturelle installasjoner av tepper, faner, figurer og draperier. Haarrs kunstnerskap utgjør et vesentlig bidrag til resepsjonen av tekstil som materiale på dagens kunstfelt.

Festspillutstillingen blir hennes største separatutstilling hittil og vil vise et stort antall nye arbeider i kombinasjon med et utvalg sentrale verk fra hele karrieren.

Billedkunstner Eline Mugaas har samarbeidet med Elisabeth Haarr ved en rekke anledninger, blant annet som en av kuratorene bak utstillingen «Hold stenhårdt fast på greia di» (Kunsthall Oslo, 2013) hvor Elisabeth Haarrs arbeider inngikk i en større fortelling om kunst og feminisme i Norge. Mugaas har over flere år fotografert mange av Haarrs arbeider, både på utstillinger og ikke minst utendørs hvor verkene ofte henger mellom trær i Haarrs hage. Til en kommende bok i anledning Festspillutstillingen bidrar Mugaas og Haarr med en samtale som reflekterer de to kunstnernes nære kollegiale forhold, og hvor arbeidet frem mot utstillingen utgjør en stor del av samtalen. I dette arrangementet fortsetter samtalen, og sammen med kurator Steinar Sekkingstad vil de to kunstnerne diskutere Haarrs festspillutstilling i lys av Haarrs lange og rikholdige kunstnerskap.

Elisabeth Haarr bor og arbeider i Kristiansand. Hun er utdannet ved tekstillinjen på Statens håndverks- og kunstindustriskole (1963–67), og har blant annet undervist ved Vestlandets kunstakademi i Bergen og Høgskulen i Sogn og Fjordane. Haarr hadde sin første separatutstilling i 1973, i Oslo Kunstforening, og har siden vært aktiv med utstillinger ved institusjoner som UKS, Bergens Kunstforening, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Galleri F15, Stavanger Kunstforening, Christiandsands Kunstforening med flere. Haarr har de siste årene deltatt i gruppeutstillinger som «Krigens skygge» på Kunstnernes Hus i 2015, «Förbannad vara du», Kunstnerforbundet i 2015, «Unwoven World: Beyond the Pliable Plane» på OCA, Oslo, i 2014, og «Hold stenhårdt fast på greia di. Norsk kunst og kvinnekamp 1969 – 89», som ble vist ved Kunsthall Oslo i 2013, og Kunsthall Stavanger i 2014. I 2016 hadde hun en større separatutstilling ved Kunsthall Oslo, kalt «Strid», og i 2019 stilte hun ut «Øvelser» ved Kunstnerforbundet. Haarr er innkjøpt og representert i en rekke samlinger, som Nasjonalmuseet, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Sørlandets Kunstmuseum, Kunstmuseet i Sogn og Fjordane og Fondet for kunsthåndverk. I 2000 og 2014 ble hun tildelt henholdsvis Ulrik Hendriksens minnestipend (nå Ulrik Hendriksens Ærespris) og Rune Brynestads minnestipend for sitt kunstneriske virke og engasjement.

Eline Mugaas er en kunstner, basert i Oslo, som i hovedsak arbeider med bilder og installasjon. Hun har bakgrunn innenfor fotografi, collage og trykte utgivelser. I fellesskap med kunstner Elise Storsveen, og i samarbeid med Kunsthall Oslo, var Mugaas i 2013 kurator for utstillingen «Hold Stenhårdt fast på greia di. Norsk kunst og kvinnekamp 1969 – 89». I flere år har Mugaas også jobbet tett med skulptøren Siri Aurdal. I 2016 stilte de ut sammen på Kunstnernes Hus og ga ut en felles kunstnerbok med Primary Information. Nylige prosjekter av Mugaas innbefatter utstillinger på Skissernas Museum i Lund, CCVA Harvard University, Munchmuseet on the Move og Kunstnernes Hus i Oslo. Mugaas mottok Lorck Schive Kunstpris i 2019.

Steinar Sekkingstad er kunsthistoriker, skribent og kurator. Han har vært kurator ved Bergen Kunsthall siden 2009. Han har vært redaktør for en rekke publikasjoner, og skrevet tekster for kataloger, publikasjoner og magasiner, inkludert tekster om kunstnere som Mari Slaattelid, Fredrik Værslev, Jan Groth, Richard Tuttle, Halvor Rønning, Tone Vigeland og flere. Sekkingstad var blant stifterne av Lydgalleriet i Bergen i 2006, er for tiden styremedlem i Tag Team Studio og medlem av kunstnerisk råd for Nasjonale Turistveiers kunstprogram.

Om Festspillutstillingen
Festspillutstillingen er en av Norges viktigste samtids-kunstutstillinger, og regnes som det mest prestisjefylte oppdraget for en norsk kunstner i sitt hjemland. Kunstneren velges av Bergen Kunsthalls kuratoriske stab og har vært vist ved Bergen Kunsthall hvert år siden 1953.

Blant nylige festspillkunstnere finner du Marianne Heske (1993), Olav Christopher Jenssen (2000), Bjarne Mel-gaard (2003), AK Dolven (2004), Elmgreen & Dragset (2005), Børre Sæthre (2007), Marianne Heier (2012), Gardar Eide Einarsson (2013), Fredrik Vaerslev (2016), Ane Hjort Guttu (2015) og Mari Slaattelid (2019). Fjorårets Festspillutstilling med Joar Nango mottok nylig Kunstkritikerprisen 2020 fra Norsk Kritikerlag.

Plattform er støttet av Fritt Ord.

Vi anbefaler også arrangementene Fast Plass – flere historier som finner sted på Bergen Offentlige Bibliotek før og etter samtalen med Haarr. Fast Plass finner sted i anledning avdukingen av monumentet til Kim Friele:

Fast Plass – flere historier
Fra oppdrag til avduking av Benkene til Kim.
Lør 29. mai 09:30–13.30
Sted Bergen Offentlige Bibliotek
Med: Hilde Herming, Maya Økland, Lina Viste Grønli, Michelle Tisdel, Johanna Adebäck

Fast Plass – flere historier
Fra oppdrag til avduking av Benkene til Kim.
Lør 29. mai 16:00–18.00
Sted: Bergen Offentlige Bibliotek
Folkemøte og paneldedatt

Fast plass – flere historier er initiert av Norske Kunstforeninger og Hilde Herming i samarbeid med Kunstsentrene i Norge og Norsk Billedhoggerforening, Hordaland Kunstsenter og Bergen Kunsthall. Som en del av prosjektet blir det et eget arrangement hos oss 5. Juni:

Fast Plass – flere historier
Offentlige rom og skeiv representasjon
Lør 5. jun 14:00
Sted: Bergen Kunsthall

29. mai 2021 Kl: 14:00 Gratis
Upstairs, Online, Kunstnersamtale

Related