Mette Rasmussen / William Hooker
Utmark
20:00

Billetter: 100,-
Gratis for medlemmer i Bergen Kunsthall, Borealis Listening Club, KMD & BAS studenter

Arrangementet har begrenset kapasitet som følge av de gjeldende restriksjoner. Det er viktig at alle besøkende forhåndsbestiller billetter:
landmark.ticketco.events

Merk: dette arrangementet finner sted på Bergen Kjøtt (Skutevikstorget 1) som en del av Bergen Kunsthall sitt Landmark Satellitt program.

Hele arrangementet vil også bli strømmet live på dersom du ikke har mulighet til å komme

METTE RASMUSSEN
SOLO SAKSOFON
Den danske saksofonisten Mette Rasmussen utnytter frijazzens energi til fulle. Hennes personlige stil har blitt har blitt beskrevet som et innblikk i et hode full av ideer, fremført med maksimum effekt. Rasmussen undersøker instrumentets soniske muligheter på stadig nye måter og tar i bruk en bred palett av teknikker i en stadig utvidelse av saksofonens potensiale. De siste årene har hun turnert aktivt over hele verden, blant annet sammen med artister som Chris Corsano, Sofia Jernberg, MoE, Tashi Dorji, Julien Desprez og Godspeed You! Black Emperor.

WILLIAM HOOKER
SOLO TROMMER
OPPLESNING
FILMVISNING
Trommeslager, komponist og poet William Hooker har vært en utrettelig kraft innen friimprovisert musikk i over 40 år. Han dukket opp på New Yorks loftjazzscene på midten av 70-tallet, og var del av en generasjon artister som ble drevet av sosiale, politiske og kulturelle problemstillinger i samtiden. Som bandleder har han vært i front for et utall svært ulike ensembler og bandsammensetninger. Hvert av disse samarbeidene har vært brukt som undersøkelser av kompositoriske strategier og utforskninger av det moderne trommesettet. Som utøver er Hooker kjent for sin overbevisende kraft i forholdet til instrumentet. Hans arbeid er ofte fundert i en narrativ kontekst, gjerne i form av konserter som kombineres med filmvisninger og poesi. Han kombinerer dramatisk spenning med en menneskelig varme som ikke alltid er fremtredende innen avantgarde jazz. Hans evne til å finne møtepunkter mellom ulike former musikk, innen et utall av ulike settinger og situasjoner, bidrar med et budskap om optimisme i kunstfeltet.

Mens William Hookers produksjon strekker seg over 70 album som soloartist og bandleder, begynte det hele med den doble LP-en … Is Eternal Life; et album som er legendarisk i frijazz-kretser. Platen ble spilt inn i 1975-76 og utgitt på Hookers egen label Reality Unit Concepts. Den lange listen over Hookers samarbeidspartnere i årene etterpå inneholder noen av frijazzens mest sentrale navn, i tillegg til avant-rock-musikere som Jim O’Rourke, Thurston Moore og Lee Ranaldo. Hans seneste album, Symphonie Of Flowers (Org Music 2019) har mottatt strålende kritikker, og består av et ambisiøst stykke musikk hvor trommen som instrument utgjør grunnstammen i en tredelt «symfoni» der Hooker selv suppleres av trommeslagerne Warren Smith, Marc Edwards og Michael TA Thompson, i tillegg til musikere som Mara Rosenbloom (piano) og Stephen Gauci (tenorsaks).

Utmark er Bergen Kunsthalls egen konsertserie hvor vi presenterer et vidt spenn av artister innenfor den alternative, utfordrende og utforskende musikken – på siden av den etablerte hovedstrømmen.

Ikke møt opp dersom du føler deg uvel eller har symptomer på luftveisinfeksjon. Vi minner ellers alle om 1-metersregelen og god håndhygiene for å hindre smittespredning.

Utmark presenterer en konsert med den danske saksofonisten Mette Rasmussen live på Bergen Kjøtt og William Hooker strømmet fra New York.

Hookers bidrag til kveldens Utmark er premieren på det nye verket «Flowers of the Spirit (Phase II)», samt opplesninger av egne dikt, og visning av en ny film laget av Phill Niblock i samarbeid med Hooker. Grunnet koronaepidemien og gjeldende reiserestriksjoner har Hooker produsert en videoinnspilling av sin performance, laget spesielt for Utmark og innspilt i New York høsten 2020.