ILYW: Geir Tore Holm Juleshow 2009
21:00

Sang. Tropisk, sentmentalitet. Vinter og snø. Suppe. Lett dans. Reprise. Lys. Billigturer. Grønnsaker. Myrgubben. Redsel. Glemsel.

Bidragsytere: Bjørn Torske, Inge Rypdal, Sotofett m.fl.

Showet er basert i Holm sine langvarige undersøkelser av performativitet og realisme i sitt kunstnerskap. Tidligere har Holm vært vist ved bl.a. Apollonia, Strasbourg, Preus museum, Horten og BildMuseet, Umeå og jobber for tiden sammen med Søssa Jørgensen med “Vi bor i Bjørvika”, et prosjekt for Common Lands.

Karolin Tampere startet ILYW vinter 2006, og har vist performance verk fra Catti Brandelius (Professora), Egill Sæbjørnsson. ILYW hadde en satelitt visning ved de Appel art centre, Amsterdam i oktober – 06. I 2009 vises D.O.R, Mor & Jerry, Jos de Gruyter & Harald Thuys og Geir Tore Holm. ILYW er støttet av Norsk Kulturråd, Bergen Kommune og Bergen Kunsthall.

“Mer informasjon her!”:

ILYW er støttet av Norsk Kulturråd og Bergen Kommune.

Utdrag fra mini-intervju mellom Geir Tore Holm og Karolin Tampere:
K: Siden invitasjonen i 2006 har I Love Your Work sett frem til å presentere en helkveld med Geir Tore Holm. Den første ideen baserte seg på en aften med et bandkonsept: Geir Tore Holm Band. Tiden gikk, mørket kom, og det ble naturlig å ta tak i konseptet ‘juleshow’.

Gjennom en prosess bestående av ideutvekslende samtaler, gjensyn og gjenhør med Holm sin kunstneriske produksjon, sitter vi nå med en helt ny versjon. En remiks. Vi kan også gå så langt å kalle det en helkvelds retrospektiv kollasj. Geir Tore Holm Juleshow 2009 tar opp i seg og setter nytt og eldre materiale i en ny sammenheng. Klipper og limer, tar verkene ifra hverandre.

Det nærmer seg den årlige, vinterbaserte feiringen, og vi kan se frem til å gjenoppleve et nå, over ti år gammelt verk. Juleshowet fra 1998.

GT: Det er altså ti år siden sist. Jøss som åra går.

K: Hvorfor show?

GT: Å bruke det begrepet gir en frihet i forhold til det tunge ‘performance’, og samtidig er det åpent for å fylle inn elementer i en form for kollasj. Uansett er de visuelle og musikalske elementene viktige, og dramaturgien som skal til for at en vanlig torsdagkveld på Landmark skal blir show.

K: De som kjenner til ditt arbeid vet at du har mange jern i ilden, ulike paralelle prosjekter som kan involvere både foto, video, performance, lyd, scenografi, teater og andre typer mer langvarige, kanskje dialogbaserte samarbeidsprosjekter, slik som Sørfinnset skole /the nord land du initierte med Søssa Jørgensen i 2003.
Når det gjelder det performative aspektet i ditt arbeid har kanskje et annet publikum kjennskap til dine tolkinger av ulike popsanger oversatt og fremført på samisk. Slik som ‘Je’taime – moi non pluis’ av Serge Gainsbourg, for eksempel. Sist gang du fremførte denne og andre sanger var vel på den nå myteomspunne Ringnesfestivalen i 2003? Hvor fikk du ideen om å tolke popsanger til samisk fra?

GT: Det begynte med en tolkning av Elvis´gospelhit Peace in the Valley (‘Ráfi vákkis’ på samisk) til utstillinga The Sceam på Arken Museum i 1996. Da ville jeg ta tak i musikkhistorien, anti-helten Elvis og de sentimentale kvalitetene kristendommen og jula gir. Klonet med etnisitet og urfolksspørsmål blir dette spenningsfylt. Popkulturen er en rik kilde å øse av. Som en bowle eller punsjebolle. Som alle kan ha relasjoner til.

K: På plakaten til din kommende forestilling på Landmark torsdag 26. november kan man lese ‘I m getting old, I ve been a miner, For a heart of gold’. Hinter dette til en ny tolking som vi skal få oppleve?

GT: Skal prøve å få Neil Young på banen. Har ikke hatt med tolkninger av han før. Men Elvis, Johnny Cash, Velvet Underground, Madonna, Nils Áslak Valkeapää, Serge Gainsbourg. Det er noe med Heart of Gold. Om å gi alt og være på en stadig søking. Om en altomfattende kjærlighet. Seriøse saker.

K: I 1998 så presenterte du ditt første Juleshow i Oslo. Showet i 2009 har røtter i denne første presentasjonen, men hvor kommer ideen til Juleshow 2009 i fra og hva består den av?

GT: Her er vi litt ut og sykler, så å si. Hadde et slags juleshow på Sykkelfabrikken i Sandnes. Det må ha vært i 1997 at jeg fikk et stipend derfra og måtte gi igjen. Det var en fiskesuppe, den gangen. For et ukjent publikum. Et unntak fra regelen. Ellers er det jo gammeldags kjøttsuppe etter oppskrift fra min mor, som gjelder. Mer kraft i den. Ikke noe for vegetarianere.
Mitt juleshow må være litt tradisjonelt, og musikk hører med. Samtidig som jeg har blitt mer og mer opptatt av tekst og språk er naturen der som en stadig styrke og størrelse å forholde seg til. Som et lite, armt og syndig menneske, så å si.

Kanskje man må sette ting på kok for å komme videre?

K: Vi snakket om julen som en hyggelig reprise, kommer igjen år etter år, med både godt og vondt. I Juleshow 2009 skal vi også få
gjenoppleve litt av hvert. Kan du gi en liten smakebit om hva vi kan vente oss?

GT: Jula er også en roens og fredens tid. Til tross for kjøpepresset og hysteriet før. Også dét en plagsom ressurs for en kunstner. Tenkte jeg skulle snakke mer om det å fly. Ikke om engler, men det at flybillettene er så billige og at vi farter sånn rundt. Fjernt og nært. Repitisjonen er en fin måte å forsterke og undersøke ting på.

K: Og, vi får ikke glemme. Suppe i sentrum. Hvordan kan man si suppe uten å si ‘suppe’? Hva betyr suppe for deg?

GT: Har servert mors kjøttsuppe i kunstsammenheng siden installasjonen ‘La Fountaine’ i 1994. Suppe er grei mat å servere mange mennesker. For meg er det kjøttsuppe som gjelder. Er ikke den store suppeelskeren, egentlig. Så jeg leker litt med suppe som selve symbolet på den så omdiskuterte relasjonelle kunsten. ‘Ingen kunst uten suppe’, har det til tider virket som.
Mat er uansett viktig for meg. Både som ernæring, men også som estetikk og samfunnsforståelse, og ikke minst som avkobling og trivsel. Tror man kan forstå mye gjennom maten. Man blir ikke dum av poteter, vet du.

Tittelliste:
Geir Tore Holm Juleshow 2009 vil inneholde remikset gjenhør og div gjensyn med både lyder og bilder fra tidligere verker:
Mun Rahkistan- In Mun Ge (2005). Fuck the Stars (1998). Memory Club (1997). Untitled Jazz (2001). Devoted to Flowers (1999). Kitchen Composition (2000). 2006 (skisse) (2006). Sommersolverv 2007 (2007). Geir Tore Holm Christmas Show (1998 & 1999). I kveld: Relasjonell estetikk (2009). Writing in Snow (2003). Chimes (1998).

Gratis inngang!

I’m getting old
I’ve been a miner
For a heart of gold