Søk
Arrangement
Tim Hecker, Phonophani & Jeff Carey   Landmark  Klubb


Utmark, Ekko og Lydgalleriet presenterer:Tim Hecker, Phonophani & Jeff Carey
Dørene åpner 21.00
Konsertstart ca 21.30
Billetter: 100,-

TIM HECKER
Tim Hecker er en av Canadas fremste artister innen elektronisk musikk og lydkunst. Hecker har opparbeidet seg en stor tilhengerskare siden hans tidlige technoalbum under navnet Jetone og frem til i dag. Overgangen fra Jetone til prosjekter under eget navn markerte også en overgang til et mer ambient uttrykk, med låter helt uten beats, men desto rikere på feedback, støy og lagvise klangteksturer. Hecker står helt sentralt blant de artistene som på 2000-tallet definerte et musikalsk landskap i spennet mellom Brian Enos klassiske ambient og gitarbasert støy- og shoegaze-estetikk.

Tim Heckers musikk omtales ofte som ”structured ambient”, en betegnelse som viser til hans stadige utforsking av det potensialet som finnes et sted mellom den abstrakte musikken (ordløs og uten rytme) på den ene siden, og hans klare ambisjoner om å fortelle en historie på den andre siden. Låtene knyttes til utenforliggende historier gjennom narrative, poetiske eller tematiske hint. Både albumtitler og låttitler utnyttes effektivt av Hecker, og peker lytteren i retning av omkringliggende informasjon. Noen eksempler på dette kan være albumet som på humoristisk vis tok for seg både historien og sounden til heavybandet Van Halen (My Love is Rotten to the Core, 2002), eller da han gjorde fiskere på det karibiske hav til utgangspunkt for platen Radio Amor (2003). Fjorårets An Imaginary Country kan oppfattes som en lydlig utforsking av et imaginært land, hvor de ulike låtene tar for seg forskjellige regioner eller topografiske elementer i dette landskapet.
De konseptuelle aspektene ved Heckers musikk skygger likevel ikke for den umiddelbart overveldende kraften i musikken selv. Tim Hecker har en helt sentral plass blant dagens musikere som opererer med like tydelige referanser til Sonic Youth og My Bloody Valentine som til den elektroniske dansemusikkens historie.

Siden debutalbumet Haunt Me, Haunt Me, Do It Again i 2001, har Tim Hecker levert en imponerende rekke av sterke album på selskaper som Kranky, Mille Plateaux, Alien8, Force Inc og Staalplaat. Heckers foreløpig siste soloalbum, An Imaginary Country kom i 2009 på Kranky, mens et samarbeid med Aidan Baker (Nadja) resulterte i det glimrende albumet Fantasma Parastasie (Alien8) i 2008.

PHONOPHANI
Espen Sommer Eide er kunstner og musiker. Hans hovedaktivitet er soloprosjektet “Phonophani” og duoen “Alog” med en rekke utgivelser på plateselskapet Rune Grammofon. ALOG vant bla. Spelemannsprisen i kategorien elektronika i 2008. Espen er også aktiv som installasjonskunstner med utstillinger på Manifesta, Henie Onstad og flere prosjekter i Barentsregionen bak seg.Han er nå ute med med ny albumet ”Kreken”, og han benytter denne kvelden på Ekko til å fremføre nye perler for concertinomio – et elektronisk modifisert concertina. Plata “Kreken” bygger blandt annet på Espens elektroniske nylesing av elementer fra norsk folkemusikk.


”På sitt fjerde album har Phonophani hvisket ut grensene mellom det elektroniske og det tradisjonelle, og han har laget en plate som strekker seg mot det grenseløse og enestående. Med basis i akustiske instrumenter (han har vel bygget noen av dem selv også) – og gjerne et enkelt, rytmisk fundament – skrur han sammen noen stykker som ikke høres ut som såkalt modernisert folkemusikk eller påtatt elektronisk musikk. Kreken opphøyes fra sitt grunnlag og eksisterer i en slags merkelig, tidløs sfære. Helhetlig er Kreken en befriende vakker lytteropplevelse, fremhevet ytterligere med enkeltspor av det helt nydelige slaget. Jenny Hvals vokalinnslag (på Mendel og Blåflat) passer perfekt til Sommer Eides lydfragmenter, oppstykket skjønt melodiske og gjenkjennelige hørt med populærmusikalske ører. Dette er aldri en plate som trekker seg unna, men som heller trekker seg til lytteren. ” Bjørn Hammershaug (Groove.no)


I tillegg til utstrakt turnévirksomhet i Europa, Japan og USA har Eide også utviklet en rekke mer steds-spesifikke lydkunstverk. I 2005 komponerte og fremførte han bl.a. musikk for 50års jubiléet til Le Corbusiers kapell i Ronchamp, Frankrike. I 2007 komponerte han og fremførte åpningsmusikken til Nordlysfestivalen i Tromsø, samt stilte ut lydinstallasjonen “Sonus barentsicus”. I 2008 deltok han med performancen: “Building Instruments” på Manifesta biennalen i Italia og stilte ut kunstverket “Karusell” på Henie-Onstad senterets lydkunstutstilling. Eide var også initiativtager og festivalsjef for den elektroniske musikkfestivalen Trollofonen i Bergen og for nettkunstprosjektet ruralreaders.net. De siste årene har han også vært involvert i en rekke prosjekter i Barents-regionen og grenseområdene mellom Norge og Russland både som og artist, deriblant en permanent utsmykning for Skoltesamisk museum i Neiden. Eide er også medlem i teater-kollektivet Verdensteatret, hvor han bidrar med instrumentbygging og lyddesign.

JEFF CAREY
Jeff Carey lager live elektronisk musikk fra bunnen og opp – han skriver programmene sine selv og designer instrumentsystemene sine. Reultatet er sjeldent bra live-musikk! Glem stirring inn i laptop-skjermen og langsom knotteskruing. Her snakker vi ekstremt presis spilling med alle hender og føtter i kombinasjon med høykvalitets computermusikk. Carey fyller et rom med en stor høytalerpark i 16 kanaler og kommer garantert til å sette lydbølgene i sving.

Bergensvennen Jeff Carey har besøkt byen og EKKO tidligere med en rekke glimrende konserter, både solo og sammen med andre. Sist var han å høre på Lydgalleriet i Skostredet i fjor, tidligere på Landmark med spastikerne i Office-R(6), på Ekko i 2007 med USA/USB og på Nattjazz med støykrauterne Ultralyd og N Ensemble. Den 8. september spiller N Ensemble et program med musikk av Carey på Utmark.

Jeff Careys konsert er produsert i samarbeid med BEK – Bergen Senter for Elektronisk Kunst.

--
Konserten inngår i Ekko – festival for elektronisk musikk og kunst (15. - 23. oktober 2010)
www.ekkofest.no
--

Utmark er Bergen Kunsthalls egen konsertserie på Landmark
Utmark er støttet av Norsk Kulturråd


Til toppen