Søk
Arrangement
Borealis og Utmark Presenterer: Langham Research Centre with Peter Blegvad Eschatology   Landmark  Klubb


Program for kvelden:

Langham Research Centre with Peter Blegvad
Eschatology

Opplev og utforsk ulike innfallsvinkler til avslutninger, bortfall og levninger i lyd gjennom bestillingsverket Eschatology, duoen *AR, Notationsperformance – og ikke minst, avslutt kvelden sammen med Utmark DJs.


Notations project performance
Catholic complex system for the end of the XX century, Andrea Spreafico
Les mer om Notations-prosjektet

*AR
Richard Skelton & Autumn Richardson

DJs: Utmark LydsystemLangham Research Centre + Catherine Carter (c) Stephen Montague

Eschatology, et stort nytt lydverk for Borealis, utforsker ulike avslutninger – slutten av land hvor vi må gå over i båter; slutten av radiokontakt hvor hvit støy fyller mottakeren; slutten av individuelle lyder som gir gjenklang og forsvinner i ulike deler av Bergen, fra Hurtigrutens tut som preller av fjellsiden til det ti sekunder lange ekkoet i en fjellhule. Dikteren, tegneserieforfatteren og ouliperen Peter Blegvad vever en fortelling om Balliardiske endetider: «En rutebåt på sjøen på vei mot en havn som ikke lenger eksisterer. Gradvis går det opp for passasjerene at de har unnsluppet ødeleggelsen, men de kanskje er de siste menneskene på jorden.»

Teksten – på norsk og engelsk – er skrevet og blir fremført av Peter Blegvad, utforsker også de historiske doktrinene rundt Slutten, fra fysikeren Hermann von Helmholtz i 1854 til Ragnarokk i norrøn mytologi.

Nye hjemmelagde elektroniske instrumenter og gamle båndopptakere utvikler lyder hentet fra utendørs lydopptak. Fremføringen er akkompagnert av meditativ høyoppløselig video av avreisen fra Englands østkyst ut mot Nordsjøen. Dette er et kontemplativt verk som engasjerer.Langham Research Centre er en britisk musique concrète gruppe, som skaper ny musikk ved å kombinere foreldet elektrisk utstyr – analoge båndopptakere og sinusbølge oscillatorer – med de mest moderne digitale verktøy. Gruppen ble grunnlagt i 2003 for å holde i live prosessene og ånden for det å komponere for bånd. De har blitt kjent for deres autentiske fremførelser av verk av John Cage og i 2012 ga de den britiske førsteoppførelsen av hans tidlige elektroniske verk Speech og WBAI. De har opptrådd på ledende kunstscener som Tate Modern, Tate Britain og Frieze Art Fair samt London Coliseum. De har laget en rekke av readiofoniske verk for BBC Radio og har nylig gitt førsteoppførelse av et symfonilangt verk for sopran og bånd, OBAMIX.
*AR er en duo bestående av Richard Skelton og Autumn Richardson. Deres debut, Wolf Notes, ble utgitt på deres eget plateselskap Corbel Stone Press i 2011 og ble etterfulgt av en gjenutgivelse på albumet på vinyl av Type Records senere samme år. På dette årets Borealis-Utmark samarbeid, vil *AR fremføre verk fra deres kommende album, som blir innspilt gjennom vinteren 2012/13 etter å ha tilbrakt et år boende i de Cumbriske fjell i det nordlige England.

Som med Wolf Notes er det musikk fra landskapet – oppnådd gjennom et dypt, utholdt engasjement med et spesifikt området, dets topografi, vær, flora og fauna. Derigjennom kartlegger dette nye verket et en vei som drifter bort fra den pentatoniske musikalske strukturen i deres tidligere verk og inn i et nytt, mer tonalt kompleks terreng, med mer dissonans, pust og stillhet.

I tillegg til deres musikalske verk, lager Richard og Autumn også bøker, pamfletter og visuelle stykker som utforsker poetikken i plass, økologi, folklore og animisme. Deres hovedinteresse er bortfall av arter, økologisk suksesjon og dets motstykke i språkutvikling – erosjonen og forfallet av et levende vokabular om det naturlige landskap.

Deres fremførelse i Bergen vil derfor bli akkompagnert av nye filmverk, og en serie med tekster som presenterer levninger fra den nå lite brukte Cumberland-dialekten, og utforsker dens røtter i skandinavisk, Anglo-Saksisk og keltisk språk.UTMARK
Den kapable trioen Svanevik, Sletteland og Sekkingstad er Utmarks eget “in-house” lydsystem. Alltid eklektisk, alltid usminket.


Til toppen