Søk
Arrangement
Emily Wardill & Marc Poumadère: Things Keep Their Secrets Plattform   Sal I - IV, Landmark  Kunstnersamtale


Plattform ønsker velkommen til lanseringen av Emily Wardills bok ”Things Keep Their Secrets”.
I forbindelse med boklanseringen er vi glade for å presentere Marc Poumadères forelesning: "Det kollektive møtet med mystiske branner og søket etter forklaringer". Forelesningen blir fulgt av en samtale mellom Poumadère og Emily Wardill, moderert av Kristoffer Jul-Larsen.

I forlengelsen av Emily Wardills utstilling ”Matt Black and Rat” ved Bergen Kunsthall 20. januar – 26. mars 2017, har vi gleden av å presentere publikasjonen ”Things Keep Their Secrets”, utgitt i samarbeid med Motto. Boken er omfattende og mangefasettert i sin natur og består av både verksinformasjon og stillbilder fra kunstnerens seneste arbeider, henvisninger til kunsthistoriske referanser som har vært betydningsfulle for hennes virke - slik som for eksempel fotografiet av melkeglasset, skapt som en hommage til Edward Ruschas Various small fires and milk fra 1964, eller de unike, surrealismeinspirerte fumagene som manuelt er lagt inn i hvert enkelt av de 750 eksemplarene - i tillegg til nye tekster av filosof Michael Marder og kritiker Kirsty Bell. En samtale mellom utstillingens kurator Martin Clark og kunstneren selv løper også gjennom boken og binder det hele sammen gjennom en karakteristisk design, som ved tekst og tegn mer enn antyder Wardills tilstedeværelse i den redaksjonelle prosessen.
Som et styrende formalt grep, innledes boken med en faksimile fra studien ”The Dynamics of Risk Amplification and Attenuation in Context: A French Case Study”, skrevet av antropologene Marc Poumadère og Claire May i 2003. I likhet med Emily Wardills hovedverk til utstillingen, filmen No Trace of Accelerator (2017), tar studien utgangspunkt i en rekke tilsynelatende spontane branner i den avsidesliggende franske byen Moirans-en-Montagne i 1995-96. Før mysteriet ble oppklart avstedkom hendelsene både individuelle og samfunnsstrukturelle reaksjoner, og det er dette som utgjør selve kjernen i både studien og kunstverket. Men der Poumadére og May i sin studie ser på landsbybeboernes handlingsmønstre ut fra en antropologisk metode og beskriver hvordan brannene innledet en fase der frykt, panikk og overtro fikk spre seg i det lille samfunnet, bruker Wardill eventyret og grøsserhistoriens struktur og mytologi til å skape en rekke konstruerte og stiliserte filmatiske kulisser befolket av arketypiske karakterer, løst basert på de virkelige hovedpersonene og hendelsene. Som del av dette universet introduserer hun brannen som både idé og modell for energi og objekter; et kaotisk og uforutsigbart fenomen, og en metafor for ulike tilstander av frykt, usikkerhet og redsel.

Utstillingen ”Matt Black and Rat" er britiske Emily Wardills første store separatutstilling i Norge. Den besto av to nye filmarbeider, en ny serie skulpturelle relieffer, samt 11 større innrammede rayogrammer. Wardill bor og arbeider i Lisboa, Portugal.
Den franske antropologen Marc Poumadère er direktør for risikostyring ved Institut Symlog de France, Paris.

MARC POUMADÈRE er grunnleggeren av Institut Symlog, Paris, en forskningsorganisasjon, som har til hensikt å utvikle samfunnsvitenskap i risikoområdet (helse, miljø og teknologi). Som lektor lærte han risikostyring og veiledet doktorgradsoppgaver ved Ecole Normale Supérieure de Cachan fra 1993 til 2002, og deretter på Ecole des Mines ParisTech og Sciences-Po Paris. Hans forskning sentrerer rundt forholdet til risiko knyttet til enkeltpersoner eller grupper, både innenfor organisasjoner og på samfunnsnivå. Han fungerer som ekspert for internasjonale og nasjonale byråer for vurdering av helse- og miljørisiko. Poumadère har en doktorgrad fra Universitetet i Paris-Dauphine, Frankrike, og ble utnevnt som stipendiat fra Society for Risk Analysis i 2002.

Til toppen