Søk
Arrangement
Klimaforedrag fra Besteforeldrenes klimaaksjon   Formidlingsrommet  Foredrag


Om samfunn og klimaendringer i Stillehavet ved Edvard Hviding, professor og instituttleder ved Institutt for sosialantropologi ved Universitetet i Bergen.

Edvard Hviding driver langsiktig antropologisk forskning i det sørlige Stillehavet og leder forskningsgruppen Bergen Pacific Studies. Han har siden 1986 vært engasjert i langsiktig forskning i Melanesia og har gjennomført over tre års feltarbeid i Solomon Islands, samt kortere forskningsopphold en rekke andre steder i det sørlige Stillehavet i forbindelse med rådgivningsarbeid for FN, EU og regionale organisasjoner. Hviding er for tiden koordinator for et stort EU-finansiert forskningsprogram om samfunnsmessige konsekvenser av klimaendringer i stillehavsregionen.

Under Festspillene i Bergen 2015 var Hviding co-produsent for forestillingen «Moana: the Rising of the Sea», der 30 kunstnere fra Fiji brakte Stillehavets dans og sang til Bergen. «Moana»-forestillingen er et drama skapt av stillehavsfolkene selv, med dette utgangspunktet i deres egne ord:

«For alle som bor på en øy, omgitt av det dype og vakre, men farlige havet, er det grusomt å tenke seg at øya en dag skal slukes av vannmassene. For innbyggerne på de tropiske Stillehavsøyene er dette i ferd med å skje. De globale klimaendringene får havet til å stige og land til å forsvinne. Hvordan føles det når havet tvinger deg til å forlate alt du har kjært? Hva betyr klimatrusselen for øysamfunnene og familiene som bor der?»

Åpent for alle interesserte.

Til toppen