Søk
Arrangement
Borealis + Fredrik’s Wonderful Evening Presenterer: KUBIN, TOMPKINS, SAROEA   Landmark  Klubb


En Helaften på Landmark med en av den elektroniske musikkens mest dynamiske og allsidige utøvere: Felix Kubin.
I samarbeid med Fredrik’s Wonderful Evening gir vi deg en helaften på Landmark med en av den elektroniske musikkens mest dynamiske og allsidige utøvere: Felix Kubin.

Etter et oppvarmingssett fra Fredrik Saroea vil Kubin vise humoren og den sjarmerende pop-appellen fra den tyske tidlige 80-talls undergrunnskassettscene. Kvelden vil bli avsluttet med tidlig 80-talls Maimi Bass dub og Southern electro med Dave Tompkins.
Siden den ble introdusert for offentligheten for 40 år siden ble Kompakt Kassetten (eller bare kassetten) et av de mest populære mediene for å kopiere musikk og også gjøre det mulig å ta opp fra radio eller platespillere. Plateindustrien ble raskt bekymret for sviktende platesalg, noe som ledet til den notoriske «hjemmeopptak dreper musikk»-kampanjen. Som en sideeffekt produserte mediet også en uavhengig og distinkt musikalsk undergrunnsscene i de tidlige 1980-årene. Siden introduksjonen av innspillbare CD’er og mp3 formatet, har kassettens betydning dalt betraktelig. I 2012 ble produksjonen av disse innstilt i vesten.

Felix Kubins bidrag til Borealis 2013 vil bestå av tre deler:

1. I en forelesning vil han kaste lys over historien til den tyske undergrunnsscene og sette kassetten inn i denne konteksten. Etter å ha selv vært en såkalt “Kassettentäter” (kassettdelinkvent), vil han presentere flere musikkeksempler fra denne tiden, inkludert obskuriteter som unike barneband fra hans hjemby som han selv var en del av.
2. I del 2 vil han fremføre en ny komposisjon som undersøker karakteristikkene til magnetbåndene, deres metning, svingning, strenger og «crosstalk» effekter. Disse tilkortkommenhetene, som man aldri finner igjen i dagens digitale dataoverføringer, er sammenlignbare med visse spekter ved den menneskelige hukommelse: de fortolker opptaket mer enn de representerer det og på den måten spiller de en rolle som en metafor for persepsjon. Minnelagring, minnehull, minneforspillelse og minnetap er speilet i denne komposisjonen som handler om Kompakt Kassettens vekst og fall, om mediehistorie og medial kunsthistorie. Mesteparten av lydmaterialet til denne komposisjonen er samlet fra Kubins egne tettpakkede arkiv.
3. Til slutt vil et DJ sett fra Hr. Kubin vise oppfinnsomheten, humoren, hørbarheten og den sjarmerende pop-appellen fra den tyske tidlige 80-talls undergrunns-kassettscene, som forespeiler noen spor fra en forestående samleutgivelse kuratert av Kubin for det britiske plateselskapet «Finders Keepers».

Felix Kubin er en av den elektroniske musikkens mest dynamiske og allsidige utøvere. Som et kjærlighetsbarn av hjemmeinnspillingseraen, inkluderer aktivitetene hans futuristisk pop, radio spillinger, elektroakustisk musikk og verker for kammerorkester. Kubins musikk er mettet med entusiasme for disharmonisk pop, industriell støy og det 20. århundrets avantgarde musikk. I løpet av de siste 20 årene har han utgitt en rekke album og spilt på over 100 festivaler for elektronisk musikk. Han liker å bevege seg mellom høy- og lavkultur, klubber og konsertsaler, og hans hovedinteressefelt er skiftet av kontekst og forventninger.

Kubin begynte i en alder av 12 å komponere eleketronisk 4-spors musikk med en syntesiser, et orgel og et billig Casiokeyboard og en trommemaskin. Han skrev sine egne tekster og fremførte det live på punk og New Wave festivaler da han var blitt 14. Siden den gang har han blitt fascinert av eksperimentell pop musikk og særlig elektroniske lydmaskiner. Hamburgs impresario Alfred Hilsberg (grunnleggeren av plateselskapet ZickZack) inviterte bandet hans «Die Egozentrischen 2» flere ganger til hans notoriske festivaler.

På 1990-tallet vendte Kubin seg til elektroakustisk støymusikk og startet gruppen “Klangkrieg” med Tim Buhre. Gruppen utviklet en atmosfærisk og kinematografisk musikkstil som ble mer abstrakt gjennom årenes løp. Fra 1992 – 94 samorganiserte Kubin kunstnerisk-politiske samlinger med Dada-kommunistpartiet KED og sanggruppen “Liedertafel Margot Honecker”, hvis notoriske innfall ga bredde mediedekning. I 1998 begynte han å lage futuristisk pop musikk og grunnla det uavhengige plateselskapet «Gagarin Records».

Siden 2001 har Kubin skrevet og produsert radiospill for nasjonale radiostasjoner som WDR, BR, DLR, SWF og Wiens ORF Kunstradio. Han har komponert musikk for flere film- og teaterproduksjoner i tillegg til kammerorkestre.

I tillegg til sine musikalske aktiviteter har Kubin blitt invitert til å gi workshops og forelesninger på kunstinstitusjoner og universiteter i Europa, USA, Canada og i Sør-Amerika.


DJs: Fredrik Saroea, Felix Kubin, Dave Tompkins

Etter et oppvarmingssett fra Fredrik Saroea vil Kubin vise oppfinnsomheten, humoren, hørbarheten og den sjarmerende pop-appellen fra den tyske tidlige 80-talls undergrunnskassettscene, som forespeiler noen spor fra en forestående samleutgivelse kuratert av Kubin for det britiske plateselskapet «Finders Keepers». Kvelden vil bli avsluttet med tidlig 80-talls Maimi Bass dub og Southern electro med Dave Tompkins.

Billetter 150,-/100,- (student, honnør, BTkort)


Til toppen