Søk
Utstillinger
Nikima Jagudajev Basically Sal V  Utstilling


Denne vinteren forvandler Bergen Kunsthalls sal V seg til et pågående live-arrangement i regi av danseren og koreografen Nikima Jagudajev. Rommet vil være åpent for publikum mens Jagudajev over tid, og i samarbeid med ulike aktører, utvikler et nytt verk med tittelen ’Basically’.

Åpningstider:
Tir - søn 11:00 - 17:00
Tor 11:00 - 20:00

Åpningstider julen 2020:
Utstillingene er stengt 21. des 2020 - 4. jan 2021

Til denne åpne prosessen inviteres besøkende til å oppleve koreografi, øving, diskusjon og iscenesettelse av bevegelsesbasert arbeid som felles øyeblikk av kollektiv læring og skaperkraft, og se dette som selve kjernen i verket. Prosjektet er en reaksjon mot de endrede forhold live-arrangementer nå er utsatt for med hensyn til restriksjoner og smittevern, og har til hensikt å skape et trygt rom, samtidig som det forskes i nye muligheter for det å samles og delta.

Jagudajevs praksis handler om hvordan mennesker kommer sammen. Arbeidene hennes inviterer deltakere og publikum til å ta del i åpne, udefinerbare situasjoner, hvor man i fellesskap skaper nye rom og en ny alternativ kurs eller retning. Prosjektet innbefatter sekvenser med dans, men også mat, spådom, magi, musikk, klær og lyd. Disse elementene fungerer som uformelle invitasjoner til å engasjere seg på ulike måter, ved å stadig endre fokusområder og tilby ulike måter å delta på. Som ved en musikkfestival eller traveling fair ankommer Jagudajev og hennes samarbeidspartnere arenaen, infiltrerer på subtilt vis, forurenser og forvandler omgivelsene, før de drar videre. Hennes romlige arbeider hyller det fremmedartede og viser interesse for fraværet av representasjon, det vil si det som ofte utelates fra det allment sett kulturelt verdifulle eller ønskelige. I tillegg til et sitteområde med enkle benker for publikum, vil rommet også bestå av et lydstudio og en vegg med spesiallagede klær som vil bli brukt i forestillingene og ved daglige hendelser, som pinnekasting innenfor den gamle spådomsmetoden, I Ching.

Som et utgangspunkt for prosjektet vil Jagudajev holde auditions og øvelser som er åpne for dansere og kunstnere, musikere og aktivister, så vel som ikke-profesjonelle med interesse for bevegelse, koreografi, åpne prosesser og magi. I løpet av øvelsene vil flere samarbeidspartnere involveres ytterligere gjennom skjermer og nettstrømming. Lydsporet for ‘Basically’ vil bli produsert av komponisten Jordan Balaber, og vil omfatte lyd tatt opp i og rundt Bergen Kunsthalls utstillingssaler, innspillinger fra ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) og et partitur for elektrisk gitar, kontrabass og piano. Prosjektet vil kulminere i en serie med liveopptredener og deretter kun etterlate seg spor fra arrangementene, sammen med lydbildet, som også vil være tilgjengelig som vinylplate.

Utstillingen utgjør et sentralt rammeverk for vårt live-program «Speculative Histories». Forestillingene er organisert i samarbeid med Oktoberdans, BIT Teatergarasjen.

Nikima Jagudajev (f. 1990) er en koreograf med base i New York og Brussel.

Kuratert av Scott Elliott

Utstillingen er en del av Re-Imagine Europe, delfinansiert av EU-programmet Kreativt Europa. Re-Imagine Europe er initiert av Sonic Acts (NL) og koordinert av Paradiso (NL) i samarbeid med Elevate Festival (AT), Lighthouse (UK), INA GRM (FR), Kontejner (HR), Landmark / Bergen Kunsthall (NO), A4 (SK), Disruption Network Lab (DE) og Ràdio Web MACBA (ES).

Til toppen