Søk
Utstillinger
Moyra Davey Hemlock Forest
Åpning
28. oktober kl. 20:00

Omvisninger
Hver søndag kl. 14:00
27. oktober kl. 18:00 for medlemmer
30. oktober kl. 13:00 for barnefamilier

Plattform
29. oktober kl. 14.00 Moyra Davey

«Hemlock Forest» er den første utstillingen i Skandinavia med den New York-baserte, kanadiske kunstneren Moyra Davey. Tittelen er hentet fra Daveys nyeste film som har premiere ved Bergen Kunsthall og er en co-produksjon mellom Bergen Kunsthall og La Biennale de Montreal 2016.

Mange av Davey sine arbeider fokuserer på det hverdagslige og hennes eget liv – som fotograf og filmskaper, og som en ivrig og reflektert leser og skribent. Etter å ha først arbeidet med fotografi, har hun i de senere år utviklet en serie essayistiske filmarbeider som fletter personlige fortellinger sammen med engasjerte lesninger av utvalgte forfattere, kunstnere og tekster.

Filmen Hemlock Forest (2016) begynner med en kunstner som leter etter et definitivt filmatisk motiv, samtidig som hun reflekterer over følelsen av det å vente på svar fra en fjern kjær og dydene ved et godt dokumentert liv, eller et godt levd ett. Davey undersøker i filmen sine egne filmatiske strategier i lys av arbeidet til den innflytelsesrike franske filmskaperen Chantal Akerman. Under innspillingen av Hemlock Forest tok Akerman sitt eget liv. Filmskaperens uventede død overtok snart Daveys fokus i filmen og ansporet henne til å utforske Akermans og sin egen historie, samt universelle temaer som tvang, kreativitet, liv og tap.

I utstillingen vises også Les Goddesses fra 2011, som trekker forbindelser til de samme temaene. Filmen baserer seg på Daveys egen familiehistorie, som en av seks søstre, i tillegg til hennes lesning av den feministiske forfatteren og aktivisten Mary Wollstonecraft. Sentralt i filmen er Wollstonecrafts bok Letters Written During a Short Residence in Sweden, Norway and Denmark, første gang utgitt i 1796. Les Goddesses, som er spilt inn i Moyra Daveys New York-leilighet, vever sammen historien og personligheten til Davey-søstrene med den til Wollstonecrafts døtre. I filmen ser og hører vi Davey fremføre en tekst basert på egne notater i en form for performance, hvor det lille, men dype, gapet mellom det å skrive og deretter å fremføre en tekst, gir en følelse av både avstand og nærhet, intimitet og innesluttethet.

Sammen med videoverkene vises en gruppe nye arbeider fra Daveys serie med brettede fotografier, et prosjekt hun har arbeidet med siden 2009. Disse fotografiene, hvorav flere er blitt til under en reise til Bergen i fjor, trykkes på papir, brettes, adresseres og sendes med post til visningsstedet for å bli stilt ut med alle sine merker og synlige spor av postgangen. Utstillingen inneholder også fotografier laget av Daveys samboer Jason Simon og deres sønn Barney.
 
Daveys kunstnerskap kan sies å være like mye en refleksjon over egne kreative prosesser som det er en meditasjon over andres; en utforskning av den uimotståelige trangen til å 'skrive' eller å 'skape', og av den merkelige motsetningen mellom et liv levd og et liv som er skrevet, nedtegnet eller innspilt.

Til toppen