Søk
Arrangementer
Bergen Kunsthall annonserer ny direktør Kunsthallen  


Styret i Bergen Kunsthall annonserer Axel Wieder som ny direktør ved Bergen Kunsthall. Wieder kommer fra stillingen som direktør ved Index - The Swedish Contemporary Art Foundation i Stockholm, en institusjon han har ledet siden 2014.

”Det er med stor glede vi annonserer Axel Wieder som ny direktør ved Bergen Kunsthall etter en omfattende søknadsprosess i inn og utland”, uttaler styreleder ved Bergen Kunsthall, Harald Victor Hove. ”Wieder har en bredde, erfaring og nettverk innen feltet, både internasjonalt og i Skandinavia, som gjør oss trygge på at han vil ytterligere utvikle institusjonen og gi den en sterk faglig og kunstnerisk retning.”

Wieder tar over roret ved Bergen Kunsthall i februar 2018 etter Martin Clark, som tidligere i år ble hentet til direktørjobben ved Camden Arts Center i London. Clark etterfulgte Solveig Øvstebø i 2013, da hun forlot Bergen til fordel for stillingen som leder for The Renaissance Society i Chicago, USA, etter å ha vært direktør ved Kunsthallen siden 2003.

“Bergen Kunsthall er en av disse sjeldne institusjonene som med et internasjonalt anerkjent program samtidig er tett på pulsen og hjertet til byen,” sier Axel Wieder. "Jeg har med stor interesse fulgt programmet på avstand og ser nå frem til å lede Bergen Kunsthalls neste kapittel. Jeg er begeistret over muligheten for å øke samspillet mellom utstillingene og det tverrfaglige live-programmet, forsknings- og formidlingsaktivitetene, og videreføre organisasjonens engasjement og samarbeid i Bergen og i utlandet”

Axel Wieder er utdannet kunsthistoriker ved Humboldt Universitetet i Berlin. I 1999 var han en av grunnleggerene av den spesialiserte bokhandelen og presentasjonsplattformen Pro qm i Berlin, og har siden da sittet som en av bokhandelens direktører. Fra 2007 – 2010 var Wieder Artistic Director ved Künstlerhaus Stuttgart. I 2012 ble han Curator of Exhibitions and Head of Programme ved Arnolfini i Bristol, en av Storbritannias ledende institusjoner for samtidskunst og et visningssted som tiltrekker seg over 400 000 besøkende i året.

Siden 2014 har Wieder ledet Index i Stockholm hvor han har presentert et høyt ansett program med utstillinger, publikasjoner og arrangementer, slik som separatutstillinger med John Sko og Emanuel Röhss, Simone Forti, Stephen Willats, Anna Boghiguian og Willem de Rooij, gruppeutstillingen ”Autobiography” og ”The Promise” - en pågående serie med prosjekter som involverer verk av kunstnere og arkitekter med bidrag fra blant andre Kate Newby, Fredrik Værslev, Peter Wächtler og Malin Pettersson-Öberg. Index viser nå en separatutstilling med den svenske kunstneren Beth Laurin som står frem til 3. desember.

Under hans ledelse har institusjonen igangsatt en rekke samarbeid og programmer for å øke og utvide publikums deltakelse i institusjonens aktiviteter, med blant annet et omfattende program for skoler, The Residents, og Index Teen Advisory Board. Wieder har ved Index etablert samarbeid med lokale og internasjonale universiteter og kulturorganisasjoner. Hans arbeid har ofte fokusert på utstillingshistorikk og teori, arkitektur, sosiale rom og politisk representasjon.

----

Bergen Kunsthall (stiftet 1838) er blant Nordens mest markante institusjoner for samtidskunst, og presenterer en rekke parallelle programmer i avdelingene Kunsthallen, NO.5, Landmark og Upstairs, samt bokhandelen og online.

Index - The Swedish Contemporary Art Foundation er basert I sentrum av Stockholm og viser et ambisiøst program med utstillinger, arrangementer og formidlingsaktiviteter for er bredt publikum. Institusjonen er stiftet i 1974 og er i dag en av Skandinavias viktigste rom for samtidskunst.

www.indexfoundation.se

Til toppen