Søk
Arrangementer
Ad Astra by Paul Tunge & Egil Håskjold Larsen + Kim Hiorthøy Live   Landmark  Film


Vi har gleden av å invitere alle til en visning av ”Ad Astra” – en ny kortdokumentar om brutalistisk kirkearkitektur, laget av Paul Tunge og Egil Håskjold Larsen. Visningen på Landmark blir akkompagnert av live musikk av Kim Hiorthøy.

Dørene åpner kl.21.
CC: 100,-
Gratis for medlemer i Bergen Kunsthall og studenter ved Fakultet for kunst, musikk og design, UiB.

”Ad Astra” er en kort dokumentar om brutalistisk kirkearkitektur, laget av filmskaperne Paul Tunge og Egil Håskjold Larsen. De har begge vært delaktige i noen av de største kvalitetsfilmene innen norsk film de seneste årene.
”Ad Astra” er laget gjennom et ønske å hylle arkitektene som på 50 og 60-tallet våget å sette opp disse monumentale kunstverkene. De sprengte grenser innenfor ingeniørarbeid, bygningsstil og betongarbeid, men også for hvordan samfunnet rundt dem oppfattet kirkens nye ansikt utad. De mange brutalistiske kirkene som ble bygget har aldri fått den anerkjennelsen de fortjener, men er en essensiell del av den modernistiske byggekulturen og en viktig del av norsk arkitekturhistorie. Nå står disse kirkene, med sin monumentale og ofte spektakulære plassering og fasade, ut mot et samfunn i endring. ”Ad Astra” dokumenterer ulike fasetter ved denne arkitekturens kjennetegn og karakter.

«Dette er en ordløs reise gjennom 14 kirker, kapell og krematorier. Felles har de en brutal funkis-arkitektur, en betong-modernisme som ofte avvises som stygg og unyansert, men Tunge og Håskjold Larsen får fram det vakre og majestetiske i disse kirkebyggene på en imponerende måte. ”Ad Astra” er en kompleks film som samtidig framstår med en enkel lyrisk tone. Det er det som man før i tiden kanskje ville kalle et «billeddikt». Kamera beveger seg rastløst fra bygning til bygning, fanger inn både eksteriører og interiører, sveipende store former og små detaljer. Rytmen er variert, og gjennom en kompleks vev av bilder, akkompagnert av Kim Hiorthøys elektronika, utforskes former, linjer, lysvirkninger, teksturer, flater og volum», har Gunnar Iversen skrevet i Rushprint.

”Ad Astra” er tidligere vist på Høstutstillingen og på Eurodok. Dette vil være den første ordinære visningen i Bergen – med live musikk av Kim Hiorthøy – som også har skrevet musikken til filmen.

Til toppen